Zona creierului denumită „aria lui Broca”, este denumită după chirurgul francez Paul Broca. Ea este recunoscută ca fiind centru de comandă al vorbirii umane, inclusiv pentru al vocalizării.
Oamenii de știință de la UC Berkeley și Universitatea Johns Hopkins din Maryland contestă această ipoteză. Ei vin cu argumente care dovedesc că centrul Broca se oprește atunci când vorbim cu voce tare.
Constatările, publicate în revista de specialitate a Accademiei Naționale de Științe, Proceedings, oferă o imagine mai complexa decât se credea anterior a regiunilor din creier care sunt implicate în funcția vorbirii, se arată pe http://www.sciencedaily.com/
Descoperirea are implicatii majore pentru diagnosticul și tratamentele accidentelor vasculare cerebrale, epilepsiei și leziunilor cerebrale. Acestea au ca rezultat deficiențe de vorbire.
„În fiecare an milioane de oameni suferă de diferite afecțiuni care pot provoca deficiențe grave în percepția și producţia vorbirii, când anumite zone critice ale creierului sunt deteriorate” a spus autorul studiului Adeen Flinker, cercetător postdoctoral la Universitatea din New York.
Rezultatele obținute ar putea ajuta specialiștii la cartografierea funcției vorbirii în timpul intervențiilor neurochirurgicale, precum și la evaluarea dizartriei.
Flinker spune că, în mod tradițional, neorologii au organizat centrul vorbirii din creier în două zone; este o zonă a perecepției și o zonă a producției vorbirii.
Zona Broca nu este un centru al producției vorbirii. Ea este mai degrabă o zonă critică pentru integrarea și coordonarea de informații pentru alte regiuni ale creierului.
În 1860, medicul francez Pierre Paul Broca a identificat această regiune prefrontală a creierului ca sediu al vorbiri. Persoanele cu afazie Broca au suferit leziuni ale lobul frontal. Ele au tendința de a vorbi în fraze scurte, pompoase care de multe ori omit cuvintele scurte de conectare, cum sunt „si, iar, dacă, însă”.
Echipa de oameni de știință coordonată de Flinker, a descoperit că zona Broca – care se află în cortexul frontal deasupra și în spatele ochiului stâng – se cuplează cu cortexul temporal, care organizează senzațiile primite și apoi cu cortexul motor, pe măsură ce se procesează sunetele și mișcarea gurii. Cu toate astea, cercetătorii cred că acesta se decuplarează când începem să articulăm cuvintele.
În cadrul studiului echipa a observat semnalele electrice emise de creierele a șapte pacienți cu epilepsie, pe măsură ce aceștia repetau o conversație sau scriau o serie de cuvinte. Cercetătorii au urmărit activitatea creierului, utilizând o tehnologie de tip cauză-efect, de la cortexul auditiv, unde pacienții procesau cuvintele pe care le auzeau, spre zona Broca, unde se articulează cuvintele, până la cortexul motor, de unde, în cele din urmă, se emit cuvintele cu voce tare.
„Zona Broca se oprește atunci când începem să vorbim. Ea poate rămâne activă în timpul conversației, pe măsură ce planificăm următoarele cuvinte sau fraze” a completat cercetătorul.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual