Zmeul energetic, o alternativă viabilă la turbina eoliană convenţională

0
354

KiteGen-Carousel-image-e1338472127448

„Energy Kite”, adică zmeul energetic, reprezintă o alternativă pentru turbina eoliană clasică, cel puțin asta susțin creatorii săi de la Makani, companie care în 2013 a fost achiziționată de Google.

Avantajele faţă de turbinele eoliene convenţionale sunt multiple: generează cu 50% mai multă energie, folosind cu 90% mai puţin material, poate fi folosit în zone care nu sunt potrivite pentru turbine convenţionale, este mai sigur şi mai uşor de întreţinut la sol și nu necesită utilizarea macaralelor sau elicopterilor.

Makani îşi doreşte ca preţurile energiei eoliene să poată concura cu cele ale combustibililor fosili și pentru aceasta, reprezentanții ei cred că este nevoie de o nouă abordare. Energy Kite este un nou tip de turbină eoliană, concepută să genereze mai multă energie, folosind cu 90% mai puţine materiale.

Zmeul energetic proiectat de Makani foloseşte aceleaşi principii aerodinamice ca o turbină eoliană convenţională, dar înlocuieşte tonele de oţel cu componente electronice uşoare, materiale avansate şi software-uri inteligente.

kitegengroundunit.jpg.492x0_q85_crop-smart

Zmeul este lansat de la o staţie de sol, folosind rotoarele ca lamele de elicopter, până ajunge la 244 de metri deasupra pământului. Odată ajuns în aer, sistemul generează energie prin zborul în cercuri mari, la o înălţime unde vântul este mai puternic şi mai consistent.

Rotoarele montate pe aripile zmeului controlează generatoarele care produc electricitate. Un pripon conductor puternic acţionează ca o sfoară pentru zmeu, dar în acelaşi timp transportă şi energia la reţea.

Traiectoria de zbor a zmeului este ghidată de un calculator de zbor, care funcţionează pe baza unui GPS şi a unor senzori, pentru a face mii de calcule şi ajustări în funcţie de vânturile puternice şi stabile.

kite-power

 Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.