Ziua Universală a Iei Românești – prilej de sărbătoare în țară

0
350

Ziua Universală a Iei RomâneștiZiua Universală a Iei Românești – Țara e în sărbătoare – Cămașa populară românească e unică în lume – Modelele iei românești au inspirat mari designer-i internaționali

În fiecare an, de Sărbătoarea de Sânziene, în urma unei inițiative a grupului „La Blouse Roumaine” din anul 2013, ia românească se celebrează în întreaga lume prin evenimentul Ziua Universală A Iei Românești. În toate zonele lumii unde există români, atrași de portul popular românesc și de recuperarea patrimoniului arhaic, se va sărbători ziua iei românești, zi care vine odată cu praznicul nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Iată cum este abordată această sărbătoare în diferite zone ale țării!

Suceava celebrează printr-o expoziție

La Muzeul Etnografic Hanul Domnesc din Suceava se va deschide, cu prilejul Zilei Universale a Iei, expoziția „CĂMAȘA CU ALTIȚĂ DIN BUCOVINA, tezaur etnografic – documente cusute”, care va prezenta publicului pentru prima oară patrimoniul etnografic al „Colecției Tezaur” și mostre de altiță din „Colecția Port Popular”, cu o vechime situată în secolul al XIX-lea. Tot în cursul evenimentului, Muzeul Etnografic și Asociația Ia Bucovina organizează ateliere de creație pentru copii și adulți, pictură pe pânză și lemn, podoabe și împletire de coronițe de Sânziene. În final, participanții vor putea lua parte la un concert de muzică clasică, susținut de Asociația „Schertzo dell’ Arte”

La Sadu este un eveniment de amploare

Duminică, 24 iunie 2018, va avea loc Sărbătoarea Iei și a Portului Popular de la Sadu, ediția a II-a. Comunități din diferite zone ale țării vor lua parte la acest eveniment. În cadrul său vor fi subliniate importanța acestor elemente marcante și componente emblematice ale culturii noastre, ia românească și portul popular autentic. Festivitatea va începe cu parada iilor și a costumelor naționale. Se va continua cu o sesiune de comunicări despre ie și specificul ei în toate zonele țării. În încheiere vor avea loc un concert și concursurile „cea mai veche ie” și „jocul românesc”. În cadrul manifestării se va pune accentul pe deprecierea acestei valori naționale, ia, prin extinderea comercializării unor copii de o calitate îndoielnică, ce nu au legătură cu adevărata tradiție.

La Sibiu înveți cum se coase o ie

Ziua Universală a Iei Românești va fi marcată și la Muzeul Astra din Sibiu în perioada 22-24 iunie. Timp de trei zile, vizitatorii și participanții vor învăța cum se coase o ie. Toți cei prezenți vor admira colecția IA Aievea. Aceasta conține o colecție de cămăși din materiale noi realizate după cele mai vechi modele cunoscute de ii.

Ziua Universală a Iei Românești sărbătorită la Mediaș

Ediția a IV-a a Zilei Iei la Mediaș are ca punct central personalitatea reginei Maria a României. Maiestatea Sa a fost „veșnic îndrăgostită și promotoare a portului popular”. Evenimentul include o expoziție de Straie Alese din colecția personală a Ligiei Pop, recitalul grupului de muzică folk Motto. De asemenea, se vor organiza ateliere la care pot participa copiii. La desemnarea Sânzienei 2018 ținuta obligatorie este costumul popular. Va avea loc și un eveniment expozițional. Poate fi vizitat între 24 și 29 iunie. Intrarea este liberă.

Mai multe informații poți afla accesând Actualitate.

Te invit și aici pentru a vedea traiste tradiționale executate cu măiestrie. Alege una pentru ia ta favorită! 🙂

Mihaela Mușetescu

Ziua Universală a Iei Românești