Ziua Universală a Iei în curtea bisericii. „De ce noi să nu purtam cu mândrie portul nostru popular?”

0
170

portul nostru popular Ia românească a ajuns de multă vreme din lada de zestre a bunicii în patrimoniul mondial.

Pictori celebri au surprins-o în operele lor, designeri de renume internaţional au stilizat-o în colecţiile lor şi vedete de la Hollywood au inclus-o în garderoba lor.

Astăzi, cu ocazia sărbătoririi Sânzienelor, se marchează şi Ziua Universală a Iei. Ambele evenimente au fost evidenţiate într-un mod inedit astăzi, în curtea Bisericii Sf. Daniil Sihastrul, din Berceni. Biserică ridicată prin ostenelile părintelui Mihai Andrei Aldea.  Curtea Bisericii a fost împânzită cu ii minunate, majoritatea fiind creaţii ale Roxanei Gabriela Maria Vizanti.

Au ieşit frumoase

„Acum câţiva ani, părintele Mihai Andrei Aldea de la parohia Sfântul Daniil Sihastrul ştiind că îmi place să confecţionez haine m-a îndemnat ca împreună cu femeile din parohie să încercăm să confecţionăm ii şi cămăşi bărbăteşti populare. Ne-am apucat cu stângăcie să facem cămăşi bărbăteşti pentru că ni se păreau mai simple, după care am prins curaj şi am început să facem şi ii. Şi au ieşit frumoase pentru nişte începătoare. În prezent lucrez ocazional ii, cămăşi bărbăteşti populare, costumaşe de botez pentru copii şi chiar costume populare întregi…”, spune Roxana Gabriela Maria.

Care mai adaugă, cu mândrie: „Părintele Aldea spunea un lucru care e cât se poate de adevărat: Scoţienii poartă cu mândrie fustele lor oriunde s-ar duce şi la ei în ţară şi în afara ţării. Şi nu le e nici ruşine şi nici nu sunt luaţi în râs.

De ce noi să nu purtăm cu mândrie portul nostru popular în orice ocazie, chiar şi pe stradă?

De ce ne este ruşine? Că suntem români? Şi, fie vorba între noi, portul nostru popular este mult mai frumos ca al lor! Vă mărturisesc că eu port costumul popular cu mare placere, atât la biserică, cât şi pe stradă”.

Sursa: evz.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.