Ziua Tuturor Sfinţilor și Ziua morților, în Transilvania

0
467

Ziua Tuturor sfinţilorZiua Tuturor sfinţilor reprezintă pomenirea tuturor martirilor creştini, sărbătoare care datează încă din secolul IV d. H. Sărbătoarea cădea în prima duminică de după Rusalii, după cum a rămas fixată până astăzi în Biserica Ortodoxă. În Biserica Catolică, Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor a fost mutată la 1 noiembrie printr-o hotărâre a Papei Grigorie al III-lea, în secolul VIII. În seara zilei de sâmbătă, catolicii merg în cimitire și aprind lumânări la crucile celor decedați din familie. 

Locuitorii din Transilvania păstrează această tradiţie iar la morminte preoţii oficiază slujbe de pomenire. Lumânările aprinse cu această ocazie semnifică credinţa că cei vii aduc, astfel, lumină şi căldură celor adormiţi, relatează radiocluj.ro

Ziua este legată de străvechea sărbătoare celtică Samhain. Ea marca începutul noului an, respectiv ziua din an în care sufletele celor morţi se întorc pentru scurt timp pe pământ. Obiceiurile care marchează sărbătoarea creştină în bisericile apusene sunt legate de vizitarea mormintelor celor din familie, unde sunt aprinse lumânărişi se aduc flori.

“În Catedrala Romano-Catolică din Piața Unirii, sfintele liturghii se celebrează după programul duminical, în limbile maghiară, germană și română, iar după-amiaza, în cimitirele comunităților catolice se oficiază ceremonii și slujbe specifice de pomenire a celor răposați. (…). Este o zi de reculegere și de rugăciune, dedicată tuturor celor răposați’, a declarat, pentru Agerpres, Sipos Eniko, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice Timișoara.

Seria manifestărilor continuă, duminică, în Catedrala Episcopală din Timișoara. Acolo, în prezența capitlului catedral, se va celebra un requiem pentru episcopii Sebastian Krauter și dr. Augustin Pacha.

Ana Grama 

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here