Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei

0
271
Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a seceteiÎn fiecare an, la 17 iunie, este marcată în întreaga lume Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei (World Day to Combat Desertification).

Scopul acestei zile este de a sublinia necesitatea stopării sau încetinirii procesului de deșertificare și conștientizarea efectelor secetei. 17 iunie reprezintă o ocazie pentru a reliefa existența soluțiilor care pot fi implementate adecvat, cu participarea comunității și prin cooperarea tuturor părților implicate.

Sloganul campaniei din 2014 este “Pământul aparține viitorului: lasă clima să o dovedească!”. El evidențiază beneficiile politicilor de gestionare a terenurilor durabile, având în vedere cerințele de adaptare la schimbările climatice.

De gestionarea durabilă a terenurilor depinde atât creșterea rezistenței ecosistemelor, cât și dezvoltarea comunităților prin îmbunătățirea condițiilor de viață, în special în zonele uscate.

Obiectivele campaniei din 2014 sunt: creșterea atenției acordate terenurilor și solurilor în adaptarea la schimbările climatice; implementarea suportului pentru gestionarea durabilă a terenurilor. În condițiile actuale caracterizate de schimbările climatice este necesar să înțelegem importanța pământului și a solului; noi trebuie să le includem în sistemul politicilor pentru protecție alimentară.

Încălzirea globală determină producerea a tot mai multe evenimente meteorologice extreme, cum ar fi secetele prelungite și inundațiile.

Ca urmare, producția fermierilor scade, iarba este tot mai puțină pentru vite și comunitățile devin mai vulnerabile.

Campania 2014 a Zilei mondiale pentru combaterea deșertificării și a secetei a început pe continentul african odată cu marcarea — Zilei Wangari Maathai — la 3 martie 2014, în Lesotho. Țara gazdă a acestui eveniment la nivel continental se alege pe baza de rotație între cele cinci sub-regiuni. Lesotho este o țară de 2 milioane de oameni, în care doar 8% din teren este foarte productiv. Restul reprezintă un platou muntos, din care aproape 70% sunt pășuni cu soluri subțiri și fragile. Productivitatea lor este amenințată de pășunatul excesiv.

La nivel mondial, mai mult de o jumătate din toate terenurile agricole este moderat și sever degradat, conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

La nivel mondial, manifestările dedicate acestei zile includ diverse expoziții, prezentări video și infografice. Este anuntat si câștigătorul concursului ”Land for Life Award”.

În peste 100 de țări, 1 miliard de oameni din populația lumii de 6 miliarde este afectat de deșertificare.

Schimbările climatice pot precipita procesul de deșertificare, însă activitățile umane sunt cauza principală cea mai frecventă. Supracultivarea epuizează solul. Despăduririle înlătură copacii care susțin solul fertil de pământ. Pășunarea în exces dezgolește pământul de iarbă. Unul dintre principalele instrumente de combatere a extinderii deșertificării este plantarea de arbori și alte plante care mențin calitatea solurilor.

Pentru prima dată Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei a fost marcată cu ocazia împlinirii unui an de la semnarea, la 17 iunie 1994, la Paris, a Convenției internaționale privind lupta împotriva deșertificării. În 1994, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat, prin Rezoluția 49/115, data de 17 iunie ca fiind Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei.

Potrivit Națiunilor Unite, o treime din suprafața planetei este amenințată cu deșertificarea; peste un miliard de persoane din aproximativ 100 state sunt expuse efectelor nefaste ale acestui fenomen. Pierderile economice sunt evaluate la circa 42 miliarde dolari anual. Fenomenul deșertificării, la originea căruia se află seceta, schimbările climatice, dar și acțiunea omului, este mai grav în Africa și Asia.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here