Ziua mondială a somnului

0
222
Ziua mondială a somnuluiAnul acesta, la 13 martie, este marcată Ziua mondială a somnului, prin care se urmărește conștientizarea impactului tulburărilor de somn.
Marcată în preajma zilei echinocțiului de primăvară, începând cu 2008, Ziua mondială a somnului a devenit un eveniment internațional. In acest an este axat pe problemele cauzate de insomnie. Evenimentul este o celebrare a somnului, dar și un apel pentru a avea un somn sănătos, care împreună cu o dietă echilibrată și exerciții fizice adecvate, înseamnă sănătate și bună dispoziție, scrie Agerpres.
Ziua mondială a somnului este coordonată de Asociația Mondială a Medicinei Somnului (AMMS).

Aceasta are ca scop conștientizarea tulburărilor de somn, cu ajutorul unui specialist în domeniu. Cele mai multe tulburări de somn pot fi prevenite sau tratate. Insa, mai puțin de o treime din suferinzi recurg la ajutor profesionist. Tulburările de somn constituie o problemă globală ce amenință sănătatea și calitatea vieții pentru 45% din populația lumii. O mai bună înțelegere a condițiilor necesare pentru un somn bun, un tratament adecvat obținut în urma controalelor la specialiștii în domeniu ar conduce la o scădere a efectelor negative prin reducerea tulburărilor de somn.

Asociația Mondială a Medicinei Somnului a emis 10 reguli de igienă pentru a avea un somn natural și sănătos.

Condițiile de mediu, precum temperatura, zgomotul, lumina, un pat confortabil și dispozitivele electronice pot modifica somnul.

Importantă pentru calitatea somnului este și menținerea unei respirații regulate în timpul somnului. Întreruperea frecventă a funcției respiratorii, în perioada de somn, reprezintă o tulburare omniprezentă și comună numită apnee în somn. Aceasta afectează 17% dintre bărbați și 9% din femeile de vârstă mijlocie și peste, la nivel mondial, potrivit AMMS.

Un număr deloc neglijabil din accidentele mortale de pe autostrăzi, provocate de adormirea la volan au fost asociate cu tulburări ale somnului. Persoanele care suferă de apnee în somn au fost de 6 ori mai expuse riscului de a fi implicate într-un accident de mașină din cauza oboselii.

Tulburările de somn reprezintă un factor de risc și pentru anumite stări mentale, precum depresia și anxietatea.

Imposibilitatea de a obține un somn de calitate poate reduce capacitatea de concentrare; de asemenea si lipsa de atenție, precum și scăderea capacității de muncă. Astfel, riscul de accidente creștere. Pornind de la aceste aspecte, această zi reprezintă o oportunitate de a organiza diverse activități pentru a informa populația atât asupra riscurilor lipsei somnului, cât și a pașilor ce trebuie făcuți pentru a obține un somn de calitate.

Între 21-25 martie 2015, se desfășoară cel de-al șaselea Congres mondial axat pe medicina somnului. El este organizat la Seul, în Republica Coreea. Potrivit statisticilor, nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, între 4 și 11 ore pe noapte. În medie, 10% din populația lumii este mulțumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore.

Copiii au nevoie, de obicei, de mai mult somn. Ooamenii în vârstă se mulțumesc cu mai puțin. Factorii geografici joacă și ei un rol important. Astfel, oamenii care locuiesc la munte dorm un pic mai mult, în timp ce oamenii de la malul mării dorm mai puțin.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here