Ziua mondială a povestirii

0
159

Ziua mondială a povestirii

În preajma echinocțiului de primăvară este celebrată Ziua mondială a povestirii. Sarbatoare este in 2015, este marcată la 20 martie, reprezentând o sărbătoare a artei povestirii orale.

În fiecare an este aleasă o temă, printr-o convenție între povestitorii din întreaga lume. Tema pentru anul 2015 este cuvântul “dorințe”, prin care suntem îndemnați să povestim despre planurile și visele noastre, pentru a fi cunoscute de toată lumea, scrie Agerpres.

În fiecare an sunt organizate manifestări culturale pe parcursul a 2, 3 zile, în ambele emisfere începând din ziua echinocțiului. În cadrul reuniunilor, participanții își împărtășesc reciproc experiențele trăite personal, pentru a învăța unii de la alții, pentru a fi folosite ca sursă de inspirație, dar și pentru a stabili prietenii și contacte noi.

La noi în țară, pentru a celebra Ziua internațională a povestirii, au loc lansări de carte, întâlniri cu scriitori și cu actori la care poate participa publicul larg.

Ziua mondială a povestirii își are rădăcinile într-o zi națională din Suedia, aniversată între 1991-1992.

Este numită si “Alla berättares Dag” (O zi întreagă pentru povestitori). A fost aniversată apoi în cercuri restrânse de povestitori.

În 1997, povestitori din Perth, Australia de Vest, au organizat întruniri timp de cinci săptămâni, pentru a celebra ziua de 20 martie drept “Ziua internațională a naratorilor”. Această zi a fost sărbătorită în Mexic și în alte țări din America de Sud. În 2002, marcarea acestei zile s-a răspândit în Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda și Estonia.

Ideea a prins contur în Canada și în alte țări. Evenimentul a devenit cunoscut pe plan internațional ca Ziua mondială dedicată povestirii. Începând din 2004, Franța a participat la manifestări cu evenimentul “Jour Mondial du Conte”. În 2005, au fost organizate evenimente în 25 de țări. Nnumărul acestora crește în fiecare an, potrivit paginii dedicate zilei World Story Telling Day.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here