Ziua mondială împotriva cenzurii pe Internet

0
157
Ziua mondială împotriva cenzurii pe InternetZiua mondială împotriva cenzurii pe Internet este serbată în fiecare an la 12 martie, zi prin care se dorește mobilizarea pentru a asigura un internet liber și accesibil tuturor.

Această zi a fost lansată în anul 2008 de organizația Reporteri Fără Frontiere (RFF). Ea are ca obiectiv apărarea drepturilor și libertății presei. Reporteri Fără Frontiere a fost fondată în 1985 de către patru jurnaliști, Robert Ménard, Rémy Loury, Jacques Molénat și Emilien Jubineau. Are statut de consultant în cadrul Organizației Națiunilor Unite și al UNESCO, scrie Agerpres. Ziua mondială împotriva cenzurii pe Internet este marcată prin atribuirea unui premiu (Premiul Netizen).

În 2010, Google a încheiat un parteneriat cu Reporteri Fără Frontiere pentru a acorda anual un premiu (2. 500 de euro) unui utilizator de internet sau blogger care a adus o contribuție notabilă la apărarea libertății de exprimare on-line. Anul 2010, i-a fost adus premiul sitului iranian www.we-change.org, care luptă pentru drepturile femeilor; în 2011, blogului tunisian Nawaat.org Blog; în 2012, Centrului Media al Comitetelor de Coordonare Locală (Siria). Apoi in 2013, câștigătorul a fost ales pentru prima dată de către internauți. Premiul a fost acordat bloggerului vietnamez Huynh Ngoc Chenh, potrivit site-ului Reporteri Fără Frontiere.

Cu prilejul acestei zile, Reporteri Fără Frontiere publică un raport privind libertatea de informare în spațiul virtual și o listă denumită “Inamicii internetului”.

Aceasta cuprinde acele țări care practică cenzura pe Internet și hărțuiesc utilizatorii de internet. Prima listă a fost publicată în 2006 și includea 13 țări. În 2013, cu prilejul marcării acestei zile, RFF a publicat două liste a “dușmanilor internetului”. Una cuprinde cinci țări Siria, China, Iran, Vietnam și Bahrain iar cealaltă listă cuprinde cinci companii din sectorul privat, numite “mercenarii erei digitale” Gamma, Trovicor, Hacking Team, Amesys și Blue Coat.

Represiunea utilizatorilor de internet, inclusiv a bloggerilor din întreaga lume, este în creștere, precum și numărul site-urilor închise. De asemenea, mulți utilizatori ai internetului sunt în spatele gratiilor pentru exercitarea dreptului lor la libertatea de exprimare. În acest sens, potrivit RFF, anul 2011 “va rămâne un an al violenței fără precedent” împotriva cetățenilor activi pe internet. Cinci persoane au fost ucișe și peste 200 au fost arestațe.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here