Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale

0
155
Ziua mondială a telecomunicațiilorZiua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale este celebrată în 17 mai, în fiecare an, pentru a marca aniversarea semnării Convenției Telegrafice Internaționale și crearea Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) în 1865.

Scopul acestei zile mondiale este și de a contribui la sensibilizarea opiniei publice față de perspectiva utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare în domeniile economic și social, scrie Agerpres.

În acest an, se aniversează 150 de ani de la înființarea Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Pentru aceasta va fi un eveniment special organizat la Geneva, la 17 mai. Evenimentul va reuni peste 1 000 de participanți din toate colțurile lumii.

„Motoarele inovației”

Tema anului este „motoarele inovației”. Statele membre UIT și reprezentanți ai sectorului de telecomunicații și informații sunt invitați să marcheze această zi prin organizarea de programe naționale adecvate pentru stimularea reflecției și schimburilor de idei pe tema anului, potrivit site-ului dedicat zilei

Această zi este și o sărbătoare profesională a tuturor programatorilor, administratorilor de rețea, providerilor de servicii VoIP, webdesigner-ilor și a celor care activează în domeniul tehnologiilor informaționale.

Semnarea primei Convenții Telegrafice Internaționale

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor a decis să aniverseze, începând din 17 mai 1969, Ziua mondială a telecomunicațiilor. Astfel se marca semnarea primei Convenții Telegrafice Internaționale, la 17 mai 1865, la Paris, de către douăzeci de membrii fondatori. Aceasta reprezintă actul de naștere al Uniunii Internaționale de Telegrafie.

În 1932, în cadrul Conferinței de la Madrid, s-a hotărât adoptarea numelui de Uniunea Internațională de Telecomunicații; el a fost utilizat efectiv de la 1 ianuarie 1934. La 15 noiembrie 1947, un acord între UIT și Națiunile Unite recunoaște Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor ca agenție specializată de telecomunicații a ONU. Acordul a intrat oficial în vigoare la 1 ianuarie 1949. Ziua mondială a telecomunicațiilor a fost instituită de către Conferința plenipotențiară de la Malaga-Torremolinos în 1973, prin Rezoluția 46.

Aderarea României

UIT are în prezent 193 de state membre. România, deși nu a participat la constituirea acestui for internațional, a aderat la el în septembrie 1865. In iulie 1868, a fost prezentă la cea de-a doua Conferință de la Viena. Atunci s-au adoptat noi reguli referitoare la serviciul telegrafic internațional și la tarifele corespunzătoare acestui trafic, potrivit site-ului UIT.

În martie 2006, la cererea Summit-ului Mondial privind Societatea Informațională (din noiembrie 2005), Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 60/252, prin care a declarat ziua de 17 mai — Ziua mondială a societății informaționale.

În noiembrie 2006, Conferința plenipotențiară a UIT de la Antalya a decis sărbătorirea celor două evenimente, Ziua mondială a telecomunicațiilor și Ziua mondială a societății informaționale, la 17 mai. El stau sub denumirea de Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (Rezoluția 68).

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.