Ziua mondială a conștientizării abuzului față de vârstnici

0
164

Ziua mondială a conștientizării abuzului față de vârstniciLa 15 iunie este marcată Ziua mondială a conștientizării abuzului față de vârstnici. În mesajul pentru 2015, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, subliniază că procesul de îmbătrânire al populației lumii necesită urgent promovarea și apărarea drepturilor persoanelor în etate.

Abuzul față de vârstnici este o problemă socială mondială. Aceasta încalcă drepturile fundamentale a milioane de persoane din întreaga lume. Acest aspect a atras atenția comunității internaționale. Până de curând, această problemă socială gravă a fost considerată în mare parte o chestiune privată. Chiar și astăzi, acest gen de abuz continuă să fie un tabu; el este subestimat și ignorat de către societate în multe părți ale lumii, relatează Agerpres.

Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S) consideră abuzul față de vârstnic ”orice acțiune întreprinsă de cineva din interiorul unei relații de încredere, care duce la vătămarea sau suferința unei persoane în vârstă”. ”National Center on Elder Abuze” (NCEA) din SUA definește abuzul ca ”orice act intenționat sau neglijent al unui îngrijitor sau al oricărei alte persoane, care cauzează vătămare sau suferință la un adult vulnerabil”.

Abuzul asupra unei persoane în vârstă poate provoca leziuni fizice grave și consecințe psihologice pe termen lung.

Deși există puține informații cu privire la comiterea unei forme de abuz în rândul populație în vârstă. In țările în curs de dezvoltare, se estimează că 4-6% dintre persoanele în vârstă denunță un abuz semnificativ. S-a constatat însă că persoanele în vârstă adesea se tem să raporteze cazurile de abuz care au loc în familie, între prieteni sau sunt comise de autorități, potrivit www.who.int.

Potrivit ONU, din totalul populației mondiale, categoria în vârstă de 60 ani și peste se va dubla până în 2025. Astfel, dacă în 1995 reprezenta 542 milioane, ea va ajunge la aproximativ 1,2 miliarde. În jur de 4-6 % din persoanele în vârstă au trecut printr-o formă de maltratare la domiciliu. Incidența abuzului asupra persoanelor în vârstă este de așteptat să crească în multe țări; aceasta mai alees in tarile care se confruntă cu îmbătrânirea rapidă a populației.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția 66/127 din 19 decembrie 2011 a desemnat 15 iunie ca Ziua mondială a conștientizării abuzului față de vârstnici.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.