Ziua mândriei autiste

0
395

Ziua mândriei autisteÎncepând cu 2005, în fiecare an se marchează, la 18 iunie, Ziua mândriei autiste. Inițiativa aparține Aspies for Freedom (AFF), un grup cu aproximativ 20.000 de membri care militează pentru drepturile persoanelor cu autism.

Scopul acestei zile, adresată în primul rând persoanelor ”neurotipice”, este să demonstreze că autismul nu este o boală ce trebuie tratată, ci o stare psihică diferită și unică. În opinia celor de la Aspies for Freedom, autismul este o expresie a neurodiversității. Ea este diferită de ceea ce înseamnă ”normalitate” dar totuși nu o dizabilitate. Unele probleme cu care se confruntă autiștii, susține AFF, apar din cauza tratamentului incorect din partea societății, relatează Agerpres.

De exemplu, organizațiile și campaniile ce urmăresc strângerea fondurilor pentru persoanele autiste apelează la compasiunea semenilor, lucru eronat în viziunea AFF, din moment ce autismul este o stare psihică diferită dar nu o boală.

În primul an al Zilei mândriei autiste, tema a fost ”Acceptare, nu tratament”. Principalele evenimente s-au desfășurat în Brasilia, capitala federală a Braziliei. În 2007, tema zilei a fost ”Autiștii vorbesc, e timpul să asculți”, iar în 2011 — ”Recunoaște, respectă, include”. Au fost însă și ani în care, deși a fost sărbătorită în diverse orașe ale lumii, Ziua mândriei autiste nu a avut o temă anume.

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, autismul este definit ca ”Stare patologică manifestată prin ruperea legăturilor psihice cu lumea exterioara și intensa trăire a vieții interioare”.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here