Ziua internațională a copilului

0
101

Ziua internațională a copiluluiZiua internațională a copilului este sărbătorită în România și în alte aproximativ 50 de țări, la data de 1 iunie. De asemenea, o zi dedicată copilului este celebrată la date diferite în peste 100 de state.

 Sărbătorirea unei zile dedicate copilului a fost propusă în 1925, la Conferința mondială pentru bunăstarea copiilor de la Geneva. Decizia instituirii unei zile pentru protecția copiilor a fost adoptată de către Federația Democratică Internațională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale din noiembrie 1949, desfășurată la Moscova.
La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului.
Pornind de la convingerea că trebuie acordată o atenție deosebită copiilor, care reprezintă generația de mâine, Adunarea a recomandat, cu acest prilej, ca începând din 1956, în toate țările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie marcată „ca o zi a fraternității și înțelegerii între copiii de pretutindeni, a activităților dedicate promovării idealurilor și obiectivelor Cartei și bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea și lărgirea eforturilor pe care Națiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”, potrivit www.un.org, citat de Agerpres.

 

Rezoluția recomanda guvernelor statelor membre să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviință, deci nu neapărat 1 iunie, dată la care este sărbătorită în România. Organizația Națiunilor Unite marchează această zi la 20 noiembrie, data la care au fost adoptate Declarația Drepturilor Copilului în 1959 și Convenția asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

În România, Ziua internațională a copilului este marcată printr-o serie de evenimente speciale.

Ele încep cu câteva zile înainte și continuă și după 1 iunie. Bucureștiul îmbracă haine de sărbătoare de Ziua internațională a copilului și îi invită deopotrivă pe cei mici și pe cei mari la evenimente pentru a se bucura împreună.

Pe 30 mai se desfășoară cea de-a II-a ediție a Ultramaratonului caritabil „100 for Children”, eveniment non-competitiv, organizat de Asociația ProVita, împreună cu un grup de voluntari, cu ocazia Zilei Copilului, pe o distanță de 100 de kilometri, de la București la Valea Plopului, având drept scop strângerea de fonduri pentru 400 de copii orfani sau abandonați, aflați în tabăra de la Valea Plopului. Tot pe 30 mai au loc manifestări dedicate acestei zile în Parcul Herăstrău, dar și Parada Elevilor Bucureșteni, urmată de un concert susținut de Faydee și trupa Vama în Piața Constituției.

Duminică, pe 31 mai, copiii și părinții pot petrece câteva ore în parcul Cișmigiu, într-un imens spațiu de joacă intitulat Cișmigiul Copiilor, transformat astfel de Arcub.

Gala Pepinierei de talente, ediția a III-a, și Concertul intitulat Șotron, susținut de Nicu Alifantis și invitații săi, în Parcul Titan-Parcul Artelor, pot fi o alegere pentru această zi.

Pe 1 iunie, de Ziua internațională a copiilor, are loc evenimentul Ziua porților deschise, pentru copii, la Camera Deputaților. ARCEN — Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate, organizează evenimentul „De-a joaca literară sau cum să creștem mici prin basme”, la Ceainăria Cărturești. Un alt evenimentul special, ”Joacă-te ca altădată”, este organizat la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

Acestea sunt doar câteva din evenimentele dedicate copiilor în această zi a lor. Ziua copiilor este ziua în care încercăm încă o dată să conștientizăm că interesul pentru copii trebuie să fie unul prioritar și că toți copiii au nevoie de sprijinul și de atenția noastră.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.