Ziua Internațională a Asistentului Medical (International Nurses Day) este celebrată în întreaga lume la 12 mai.
Tema anului 2014, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, ”Asistentul medical — o forță pentru schimbare, o resursă vitală pentru sănătate”, subliniază faptul că sănătatea populației depinde în foarte mare măsură de corelația dintre nevoia de servicii de îngrijire, pregătirea corespunzătoare, profesionalismul și gradul de motivație al asistenților medicali din întreaga lume.
Prin marcarea acestei zile, se recunoaște importanța serviciilor oferite de asistenții medicali atât la nivel local, cât și global, fiind esențiale pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.
Evoluția profesiei de asistent medical a cunoscut un salt uriaș în ultimele decenii. Cercetarea în domeniul îngrijirilor, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, servicii bazate pe aparatură și echipamente medicale extrem de performante sunt câteva dintre provocările profesionale care au contribuit la dinamica dezvoltării profesiilor acestora.
Asistenții sunt de multe ori singurii profesioniștii din domeniul sănătății accesibili pentru mulți oameni în timpul vieții lor. De cele mai multe ori, sunt singurii care asigură asistență medicală pentru populația aflată în zone dezavantajate. Asistenții medicali pot contribui semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor din întreaga lume prin atenția acordată îngrijirii persoanei suferinde și prevenirii îmbolnăvirii cronice a acesteia.
Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și sprijinirea în desfășurarea activității a acestei categorii de profesioniști.
Prin marcarea zilei lor, Federația de Servicii Medicale și Sociale al Confederației Naționale a Sindicatelor (reprezentând aproape 100.000 de sindicate) urmărește o mai bună organizare a muncii în domeniul asistenței medicale, prin evitarea suprasolicitării și epuizării, care afectează implicit calitatea muncii. Asistenții medicali (femei sau bărbați) reprezintă peste o treime din forța de muncă din sistemul de sănătate și lucrează în condiții dificile.
Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România celebrează Ziua mondială a asistenților medicali printr-o serie de evenimente și activități derulate în perioada 5-12 mai atât la nivel național, cât și la nivelul filialelor, în cadrul Săptămânii asistenților medicali generaliști, a moașelor și a asistenților medicali.
În România, există Facultăți de Asistență Medicală în cadrul Universităților de Medicină, iar activitatea profesională și științifică a asistenților medicali este supervizată de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, organism similar cu cel al Colegiului Medicilor.
Ziua internațională a asistenților medicali a fost lansată în anul 1974 la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali. Prin această zi, la nivel mondial, se aniversează și ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale (1820), care a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul ”Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare.
Florence Nightingale a pus bazele moderne ale asistenței medicale iar, în 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.
Sursa: agerpres.ro
Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]