Ziua Europeană a Limbilor. Vezi cum se serbează în România

0
133
Ziua Europeană a LimbilorZiua Europeană a Limbilor (Journée Européenne des langues) se aniversează în fiecare an la 26 septembrie. A fost instituită cu scopul de a sensibiliza publicul față de multilingvism în Europa, pentru cultivarea diversității culturale și mai ales pentru a încuraja învățării limbilor străine de către toți europenii, la școală sau în afara acesteia.

Anul 2014 este dedicat bogăției lingvistice a Europei, evenimentele organizate de Comisia Europeană în diferitelost istituită e state membre fiind numeroase și antrenând mii de europeni din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, relatează Agerpres.

Programul activităților include jocuri și quiz-uri, serate literare, conferințe, mese rotunde, programe de radio și de televiziune pe tema politicii lingvistice, precum și numeroase concerte organizate în spații publice. Acest eveniment reprezintă, în fiecare an, o ocazie pentru a evidenția avantajele învățării limbilor străine: descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii și de a-i înțelege mai bine pe cei din jur.

În România, Reprezentanța Comisiei Europene marchează această zi printr-o serie de acțiuni menite să încurajeze învățarea limbilor străine, să promoveze meseria de traducător/ interpret și să celebreze diversitatea culturală și lingvistică a Europei în era globalizării. Între acestea se înscrie și conferința cu tema „Valoarea adăugată a serviciilor de traducere și interpretariat profesioniste”, organizată, în București, la 26 septembrie, în colaborare cu Asociația Firmelor de Interpretariat și Traduceri și cu Asociația Traducătorilor din România. Un alt eveniment este organizat pe 27 septembrie, la Librăria Cărturești (Grădina Verona), unde publicul larg este invitat să participe la „Sărbătoriți cu noi Ziua europeană a limbilor !” organizat de membrii clusterului EUNIC din România, cu sprijinul Reprezentantei Comisiei Europene. Seria de evenimente continuă și în luna octombrie.

Europa este deținătoarea unei adevărate bogății lingvistice: 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. Pentru a atrage atenția asupra acestei imense bogații lingvistice, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au proclamat primul an al mileniului „Anul european al limbilor”. Datorită succesului din 2001, data de 26 septembrie a fost declarată Ziua Europeană a Limbilor.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.