Zilele “Monica Lovinescu”, la Iaşi, Suceava şi Fălticeni

0
446
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
monica-lovinescu-726113l-pozaCea de-a opta ediţie a Zilelor ”Monica Lovinescu” se va desfăşura, în 19 şi 20 noiembrie, la Iaşi, Suceava şi Fălticeni, în cadrul evenimentului urmând să fie decernat Premiul Naţional ”Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”.

Potrivit unui comunicat transmis de Biblioteca Bucovinei, în 19 noiembrie se va organiza, la Iaşi, colocviul dedicat Monicăi Lovinescu, care va prilejui întâlnirea ”unor voci distincte şi diverse din lumea literară şi culturală românească”, care vor susţine puncte de vedere privind actualitatea Monicăi Lovinescu de scriitor, critic literar, cronicar, jurnalist radio, traducătoare, model civic şi etic, cunoscut patriot român şi disident anticomunist.

La finalul colocviului va fi decernat Premiul Naţional ”Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca” – 2014, după deliberarea unui juriu internaţional condus, ca în fiecare an, de academiciaqnul Basarab Nicolescu (Paris) şi din care au făcut parte Dennis Deletant (Georgetown University), Al. Călinescu, Gheorghe Grigurcu, Tudorel Urian, Vladimir Tismăneanu (Maryland University), Antonio Patraş, Doina Jela şi Angela Furtună.

Manifestările de la Fălticeni includ, tot în 19 noiembrie, expoziţii de carte, prezentări şi dezbateri, care vor avea loc la Biblioteca Municipală ”E. Lovinescu” şi la Galeria Oamenilor de Seamă din Fălticeni, precum şi un Te Deum la Cripta Lovineştilor din Cimitirul Grădini din Fălticeni.

La Suceava, în 20 noiembrie, la Biblioteca Bucovinei vor fi proiectate filme şi documente inedite, iar sub genericul ”Monica Lovinescu – vocea care a ţinut în viaţă România”, scriitoarea Angela Furtună va susţine o conferinţă despre actualităţile din abordarea Monicăi Lovinescu, Eugen Dimitriu va depăna amintiri despre scriitoare, iar Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” va oferi un recital de muzică clasică.

“În anii când exersarea, integrarea şi salvarea culturii româneşti în contextul globalizării, pe de o parte, cât şi naşterea unui nou Război Rece, pe de altă parte, se fac din ce în ce mai mult simţite în Europa, actualitatea Monicăi Lovinescu şi a vocilor care luptă pentru democraţie, libertate şi recunoaşterea valorilor în România este din ce în ce mai evidentă. De-a lungul timpului, Zilele Monica Lovinescu au devenit nu numai o şcoală de gândire şi de continuitate pentru memoria românească, ci şi un prilej de exersare a discursului estetic şi est-etic, a culturii majore, a vocaţiei civice, a criticii libere şi a spiritului lucid”, se menţionează în comunicat.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here