Zero și povestea sa fascinantă

0
305

hannah-fry

Deși pare greu de crezut, zero, fără de care orice program informatic a fi inexistent, iar matematica un concept departe de orice realitate, este o descoperire mult mai recentă decât ne-am putea gândi.

Matematiciana Hannah Fry, a povestit cum a fost descoperit zero în India și că a durat mai bine de 2.000 de ani ca această cifră să fie una recunoscută, transmite BBC.

„Ideea de nimic ce devine ceva este adânc înrădăcinată în cultura indiană. Dacă te gândeşti că au o stare de spirit pentru a face nimic – nirvana – de ce nu ar avea şi un simbol pentru nimic”, a explicat expertul Alex Bellos. Simbolul numit Shunya este un cuvânt folosit astăzi pentru a desemna atât conceptul de „nimic”, cât şi numărul „zero”.

Cifra zero, după ce s-a impus în Asia de Sud, a ajuns în Orientul Mijlociu unde a fost asimilat de oamenii de ştiinţă islamici.

Există istorici care susțin însă că originile indiene ale cifrei sunt un mit, iar zero a aparținut în realitate sistemului numeric indo-arabic.

Indiferent care au fost rădăcinile sale, zero a parcurs cu succes drumul spre Europa. Cu toate astea ideile arabilor în ale matematicii erau privite cu destul scepticism. De exemplu, în 1299 cifra zero a fost interzisă în Florenţa, odată cu toată numerologia arabă, considerându-se că încurajează frauda. Abia în secolul al XV-lea zero și-a recăpătat locul meritat.

În secolul al XVII-lea, zero a stat la baza coordonatelor Carteziene, un sistem folosit şi astăzi, de la inginerie la grafică pe calculator.

În timpul Renaşterii, cifra zero a cunoscut cea mai mare relevanță, dovadă fiind astăzi diviziunea prin sine însuşi, mai arată matematicienii.

Ana Grama