Ne plac peisajele feerice, încărcate cu fulgi de nea. Ne încântă privirea frumusețea copacilor acoperiți cu un strat de gheață, care strălucesc în soare și iubim sporturile de iarnă. Ne bucurăm din plin de o zi la săniuș alături de prieteni sau de o plimbare după prima ninsoare, dar toate astea nu ar fi posibile fără zăpada.
Un fulg de nea este format din molecule de apă, aer și praf vulcanic sau particule cosmice care au pătruns în atmosferă. Pe măsură ce temperatura scade, aproximativ o sută optzeci de miliarde de molecule apă se condensează în jurul unei particule de praf. Asa se formează un cristal de gheață. De cele mai multe ori un fulg de zăpadă este format din multe cristale de gheață mici lipite împreună, se arată pe unofficialnetworks.com/.
Nu există doi fulgi de zăpada asemănători.
Specialiștii ne spun că nu e chiar așa. Toți fulgii au șase fețe, iar structura lor urmează tipare asemănătoare. Formarea fulgilor depinde de temperatură, umiditate și curenți de aer. Cu cât este mai frig, cu atât muchiile fulgilor vor fi mai strălucitoare.
Un fulg de zăpada cade pe pământ cu viteză medie cinci kilometri pe oră. Pe un metru pătrat, într-o secundă, cad în medie cam doisprezece fulgi.
Cel mai mare fulg de zăpada, înregistrat la nivel mondial, conform Guinness Book of World, a avut treizeci și opt de centimetri lățime și douăzeci de centimetri grosime. Gigantul fulg a fost găsit în Fort Keogh, Montana, în ianuarie 1887, în timpul unei ninsori abundente.
Conform National Snow and Ice Data Center, zăpada nu este albă, ci limpede și incoloră. Cu toate astea în drumul lor către pământ cristalele se încarcă cu diferite particule care le pot schimba culoarea. De asemenea, culoarea albă pe care o percepem se datorează faptului că zăpada reflectă tot spectrul de culori al luminii solare.
Cea mai abundentă ninsoare s-a înregistrat în luna aprilie 1921, în Silver Lake – Colorado.
Atunci, în decursul a douăzeci și patru de ore, s-a așezat un strat de zăpada gros de șaptezeci și șase de centimetri.
Aproximativ doisprezece procente din întreaga suprafată terestră este acoperită de zăpada.
Datorită faptului că zăpada căzut conține foarte mult aer, este un bun izolator. De aceea grâul nostru nu îngheață, iar căsuțele eschimoșilor sunt călduroase.
Un fulg cântărește, în medie … în jur de 3 miligrame.
Știați că teama de zăpada se numește chionophobie?
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual