Vestigii arheologice mai puțin cunoscute

0
1177

În decursul timpului, descoperile arheologice au captivat atenția publicului iar oamenii de știință au încercat le rezolve, să lanseze teorii interesante și să găsească explicații pertinente pentru existența lor de-a lungul istoriei. Cu toate astea, există multe vestigii arheologice care au rămas subiecte fierbinți printre pasionații de istorie și preistorie. Dacă am auzit cu toții de Acropole, Colosseum, Machu Picchu sau Platoul Gizeh, iată zece sit-uri arheologice, mai puțin cunoscute, prezentate de Rise Earth.

Grota Meduzelor, prima așezare europeană din Lumea Nouă

L’Anse aux Meadows care provine din L’Anse aux Méduses, Grota Meduzelor, este prima așezare europeană din Lumea Nouă, despre care se crede că ar fi fost construită de vikingi, cu 500 de ani înainte ca navigatorul Cristofor Columb să descopere America. Așezarea din Newfoundland a fost construită acum 1.000 de ani și putea adăposti până la 160 de persoane.

Saksaywaman, fortăreața situată la periferia fostei capitale a Imperiului Inca

Saksaywaman este o fortăreață situată la periferia fostei capitale a Imperiului Inca, Cusco, în Peru. Rocile gigant ale acestui complex sunt foarte bine conservate și montate perfect, astfel încât, după sute de ani, între ele nu încape nici măcar o coală de hârtie. Interesant este aspectul că incașii, la construcția acestui edificiu, nu au folosit mortar și în ciuda fapului că fiecare piatră are o formă unică, îmbinarea lor este excelentă.

Mohenjo-daro, între primele exemple de urbanism din istoria omenirii

a3Mohenjo-daro, un oraș construit în jurul anului 2600 î.Hr, pe teritoriul Pakistanului de astăzi. Este unul dintre primele exemple de urbanism din istoria omenirii, fiind dotat cu drumuri și chiar cu un sistem de drenaj similar cu o canalizare. Conform istoricilor, orașul a fost abandonat în mod misterios la șapte secole, după ce a fost construit și redescoperit în 1922.

Poarta Soarelui, un portal construit acum 1500 de ani

Situată în vestul Boliviei, The Gate of the Sun – Poarta Soarelui – este un portal megalic, construit, acum 1500 de ani, din piatră solidă, în timpul civilizației antice Tiwanaku, unul dintre cele mai puternice și influente imperii ale Americii de Sud, care a domnit pe acest teritoriu înaintea incașilor.

Poarta, situată la o altitudine de aproape 3.900 de metri este construită dintr-un singur bloc de piatră și are o greutate estimată la 10 tone. Conform Wikipedia, partea de sus a Porții Soarelui, este decorată cu 48 de pătrate, încadrând o figură centrală, a cărei identitate este un mister.

Printre istorici, există voci care cred că aceasta nu este locația originală a porții, sugerând o asemănare bizară cu Stonehenge.

Stone Age tunnels

a5

În urmă cu doar câțiva ani, arheologii au descoperit o nouă rețea subterană de tuneluri construite de oameni din epoca de piatră. Misteriosul tunel, vechi de 12.000 de ani, străbate întregul continent și leagă Scoția de Turcia.

Peșterile din Longyou

a6

Situate în Zhejiang, China, Peșterile din Longyou, sunt datate în jurul anului 212 î.Hr. Complexul artificial  care se întinde pe o suprafață de 2.000 km2, se face remarcat prin multe  aspecte, dar cel  mai interesant fapt sunt o serie de semne asemănătoare, minuțios realizate,  care decorează pereții și tavanul și care sunt repartizate uniform, în jurul unui ax de 60 de grade.

Cea mai veche structură religioasă realizată de om

a7Göbekli Tepe, așezat pe vârful unui munte din sud-estul Anatoliei, este considerată cea mai veche structură religioasă realizată de om. Construită în perioada pre-agricolă, circa 9.000-10.000 î.Hr., confirmă faptul că religia a fost prezentă în viața oamenilor încă de la începuturile istoriei.

Sferele de piatră din Costa Rica

a8

Despre Sferele de piatră din Costa Rica, nu se cunosc prea multe date, cu excepția faptului că datează din 700-1530 d.Hr și se presupune că au fost realizate de civilizația Diquis. Cele peste 300 de bile din bazalt, au diametre ce variază de la câțiva centimetri și până la 2 metri și o greutate de până la 15 tone. Potrivit unor legende locale, pietrele sunt vestigii din orașul pierdut al Atlantidei.

Piramida Yonaguni

Arheologii încă se întreabă dacă monumentul subacvatic Yonaguni este realizat de mâna omului sau este o creație a naturii. Situată în largul coastelor Japoniei și descoperită de o echipă de scafandri în 1980, Piramida Yonaguni, cunoscută și sub numele de „Țestoasa” – „The Turtle” – este formată din doi monoliți gemeni uriași care par să fi fost aduși aici.

a9Printre argumentele care susțin teoria că este o construcție umană sunt și marginile plate și unghiurile perfecte de 90 de grade.

 

 

Obeliscul Neterminat

Recent descoperit, the Unfinished Obelisk, sau Obeliscul Neterminat, este situat în Aswan, Egipt. Conform istoricilor acesta a fost construit la comanda lui Hatshepsut, la mijlocul anilor 1.500 î.Hr. și ar fi putut fi cel mai mare obelisc egiptean ridicat vreodată, dacă ar fi fost terminat.

a10

Realizat din granit, monumentul are o greutate de aproximativ 1.200 de tone și o lungime de 42 de metri.

 

Întrebarea care se găsește pe buzele tuturor, legată de aceste vestigii antice este: cum au reușit oamenii din timpuri de mult apuse să prelucreze materialele și să realizeze astfel de monumente incredibile?

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here