Cine ştie răspunde – De ce plouă sau ninge?

0
867

Picăturile mici care formează norii sunt în permanentă mişcare: împinse de curenţii de aer, ele se izbesc şi se contopesc, formând picături din ce în ce mai mari până când, fiind prea grele, cad pe Pământ sub formă de ploaie. Pentru ca o picătură să cadă,  trebuie să-şi mărească  dimensiunile de aproximativ un milion de ori. Chiar şi în timpul căderii, picăturile îşi măresc masa pentru că, în drumul lor către sol, se unesc cu alte picături. La temperaturi foarte scăzute, picăturile conţinute în nori se transformă în cristale de gheaţă, dând naştere fulgilor de zapada.

• CINE, CUM, CÂND •
Cum este făcută zăpada?

Zăpada cade în formă de fulgi uşori şi puţin compacţi. Ei sunt alcătuiţi din cristale minuscule de gheaţă, formaţi din cauza frigului: toţi fulgii au o formă geometrică cu şase braţe, dar sunt diferiţi unul de celălalt. Când se acumulează, zăpada devine compactă pentru că, prin greutatea ei, elimină particulele de aer din interiorul fulgilor.

Ce este grindina?

Grindina se formează când partea superioară a norilor se găseşte într-o zonă foarte rece. împinse de curenţi de aer circulari, picăturile coboară, unindu-se cu altele; apoi urcă din nou, îngheaţă iar şi tot aşa, adăugând de fiecare dată la suprafaţă un nou strat de gheaţă. Când devin prea grele, cad la pământ sub formă de boabe de grindină.

Dacă secţionezi un bob de grindină, vei vedea că este compus din mai multe straturi de gheaţă.

 

zapada si grindina

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

 Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here