WWF: Marea Barieră de Corali riscă să ajungă o “groapă de gunoi”

0
190

marea bariera de corali

Marea Barieră de Corali riscă să ajungă o “groapă de gunoi” dacă guvernul australian nu renunță complet la aruncarea materialului de dragare în apele parcului maritim înscris în Patrimoniul mondial al umanității, a avertizat Fondul Mondial pentru Natură (WWF).

“Marea Barieră de Corali este unul din habitatele marine cele mai prețioase din lume”. Dacă nu se face nimic, ar putea ajunge o groapă de gunoi și o autostradă maritimă”.

Pentru a evita introducerea sitului pe lista patrimoniului în pericol, Australia a decis în luna ianuarie interzicerea deversării de material de dragare. Potrivit ecologiștilor, aruncarea de material de dragare duce la degradarea sitului; aceasta asfixiaza coralii și algele si le lasă pradă elementelor toxice; ele alcătuiesc cea mai mare formațiune vie din lume.

În raport se arată că extinderea zonelor portuare în interiorul apelor de la Bariera de Corali, ar periclita frumusețea naturală a locurilor. In urma acestui fenomen ar dispărea aproape 51 de milioane de metri cubi de fund marin. Aceste extinderi ar mări capacitatea de vehiculare a cărbunelui din porturile regiunii de la 237 de milioane de tone la 637 de milioane de tone pe an; proiectul ar duce la apropierea complexului portuar de capacitatea totală din Shanghai, cel mai mare port din lume.

Potrivit autorilor documentului, proiectul nu ar fi necesar. Actuala capacitate a porturilor nu este utilizată în întregime cea mai mare parte a timpului.

Avertizând că poate înscrie situl pe lista patrimoniului în pericol, UNESCO a dat termen Australiei până la 1 februarie să redacteze un raport cu măsurile pentru protejarea lui.

Australia afirmă că a luat deja măsuri. Ea a interzis dragarea de noi zone în afara porturilor timp de zece ani. “Știm că Bariera de Corali face față unor provocări; noi înregistrăm, insa, progrese semnificative.

“Realitatea arată că eforturile noastre nu sunt de trecut cu vederea”. -ministrul australian al mediului, Greg Hunt

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here