World Press Photo: Cea mai importantă expoziție mondială de fotojurnalism ajunge la București

0
136
World Press PhotoWorld Press Photo, cea mai puternică expoziție mondială de fotojurnalism, vizitată de peste 3,5 milioane de oameni în fiecare an, ajunge la București pe 7 mai, prin eforturile Fundației Eidos, fiind deschisă publicului între 8 și 29 mai, în Piața Universității.

Pentru al patrulea an consecutiv în România, expoziția călătorește în întreaga lume, în peste 100 de locații din peste 45 de țări, fiind vizitată de peste 3,5 milioane de oameni la fiecare ediție.

Fotografiile câștigătoare au fost alese de către un juriu internațional independent, stabilit în Amsterdam și format din 19 experți, al cărui președinte a fost Michele McNally, Director of Photography și Assistant Managing Editor la The New York Times.

Potrivit unui comunicat al Fundației Eidos, 5.692 de fotoreporteri și fotografi din 131 de țări au participat la ediția 2014 a competiției WPP, expoziția aducând publicului român selecția celor mai valoroase fotografii documentare din cele 97.912 imagini înscrise în concurs. Printre acestea se numără și marele câștigător al competiției — “Fotografia Anului 2014”, semnată de fotograful danez Mads Nissen, care va fi expusă în București alături de cele peste 100 de fotografii selectate de către juriul independent al competiției.

Totodată, ediția acestui an aduce și o nouă categorie, Long Term Projects, ce s-a dovedit foarte populară încă din faza înscrierilor, adunând 14.583 imagini.

“Am adus WPP în România cu misiunea de a inspira interesul românilor pentru fotografie că artă.”

“Anul trecut, peste 48.000 de oameni ne-au vizitat expoziția și ambiția ne-a crescut: anul acesta așteptăm 100.000 de oameni. Vrem să-i ajutăm pe români să-și facă din consumul de artă, nu numai fotografie, un obicei. Ne dorim ca publicul WPP să aibă parte de o nouă experiență anul acesta, selecția fotografiilor este una cu totul specială care aduce noi subiecte în discuție. Odată cu ediția din acest an, ne-am propus să începem transformarea WPP din expoziție într-o platformă de evenimente culturale. Vă așteptăm cu proiecții de filme și sesiuni ShortsUp !”, spune Cristian Movilă, președintele Fundației Eidos, citat în comunicat.

Expoziția WPP este o inițiativă a World Press Photo Foundation, fondată în anul 1955 în Olanda, ce activează ca organizație independentă, non-profit, cu sediul în Amsterdam. Competiția a debutat în 1955, când 42 de fotografi din 11 țări au înscris peste 300 de fotografii pentru jurizare.

Înființată în 2009 de artistul Cristian Movilă, Fundația Eidos își propune să inspire și să susțină inițiativele artistice contemporane românești, contribuind astfel la dezvoltarea societății.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here