Vorba dulce mult aduce!

0
10594
Vorba dulce mult aduce!

Vorba bună mult adună! Toată lumea a auzit cel puţin o dată în viaţă aceste proverbe. Dar oare câte persoane cunosc şi aplică semnificaţia lor?

Vorba dulce mult aduce!Ni se întâmpla adesea, acasă, la serviciu, în societate, să relaţionăm cu oameni cu care nu comunicăm aşa cum ne-am dori, care nu înţeleg întocmai cele spuse de noi. Această incapacitate de comunicare duce la frustrări, dezamăgiri şi creează uneori sentimentul de neputinţă. De aici până la a ne răsti, a ridica tonul său a folosi cuvinte mai dure, nu e decât un pas.

Cei care au avut parte de un anume tip de educaţie reuşesc să nu cadă în acest „păcat”, folosind diferite modalităţi prin care să îşi exprime nemulţumirea, dezacordul sau chiar să controleze discuţia. Ce se întâmplă cu „ceilalţi”? Ei bine, ceilalţi ajung să spună cuvinte pe care le regretă ulterior, ajung să îşi canalizeze întreaga frustrare sub formă de agresivitate verbală, de multe ori direcţionată către persoane apropiate, care nu sunt implicate neapărat în mod direct în evenimentele la care se face referire în discuţie.

Cu trecerea timpul ajungem să experimentăm și să înțelegem concepte ca:

◾ Ce ţie nu-ţi place altuia nu face.

◾ Când primeşti o palmă, întoarce şi celălalt obraz.

◾ Cel mai deştept cedează!

◾ Vorba dulce mult aduce!

◾ Vorba bună mult adună!

◾ Un om inteligent are argumente, nu se ceartă, nu ţipă şi nu sare la bătaie.

◾ Un om puternic îşi înţelege şi controlează emoţiile, nu se lasă dominat de ele.

Cuvinte simple care fac minuni:

Te rog frumos…

Fii amabil…

Mi-ar plăcea…

Ai putea, te rog, să…

Ce se întâmplă când nu aplicăm aceste proverbe şi deschidem subiecte care ne dor, la nervi, când suntem irascibili sau când am ajuns la capătul răbdării?

Dezavantaje:

◾în loc să asculte mesajul nostru, interlocutorul are tendinţa de a se apăra, justifica sau contraataca

◾comunicarea este îngreunată

◾totul se transformă într-un monolog pentru că discuţia degenerează în ceartă şi nicunul nu-l ascultă pe celălalt

◾orice ar spune celălalt avem tendinţa să interpretăm greşit şi să reacţionăm şi mai aiurea

◾se iau decizii care se regretă ulterior

◾se strică relaţii bune de la lucruri minore

Avantajele aplicării acestor proverbe:

◾comunicarea devine eficientă

◾eşti ascultat cu adevărat şi cu atenţie

◾mesajul tău este mai bine transmis

◾poţi chiar să-i schimbi starea celuilalt, din negativă în pozitivă

◾câştigi respectul şi admiraţia interlocutorului

◾dai dovadă de calm, înţelepciune, diplomaţie, tact

◾pe termen lung se consolidează o relaţie de calitate

◾te simţi mult mai bine şi mai puternic pentru că nu ai căzut în capcana de a răspunde cu rău

* Când te deranjează ceva, e bine să deschizi subiectul înainte ca ultima picătură să umple paharul, pentru că dacă aştepţi până în ultima clipă, vei crea o ceartă de proporţii. Exprimarea, tonul vocii, gesturile, irascibilitatea acumulată, toate vor sublinia faptul că ai ajuns la capătul răbdării. E ca şi cum ai strânge un sac de frustrări şi nemulţumiri, iar când sacul s-a umplut, îl apuci bine şi-i dai cu el în cap celuilalt. Iar celălalt o să reacţioneze ceva de genul: ”De unde ai astea??? Când le-ai strâns???”

Astfel ajungi să foloseşti expresii ca:

 ”mereu faci aşa…”, ”m-am săturat…”, ”nu mai suport…”, ”gata…”. Aceste discuţii rareori ajută pe termen scurt.

Pe termen lung, e posibil, după calmarea spiritelor, ca mesajul să fie înţeles de către celălalt şi acesta să ia măsuri şi să fie totul ok. Dar mai bine încerci să faci tot ce ţine de tine să aplanezi un conflict şi să nu-l laşi să ”explodeze” în te miri ce.

Atunci când foloseşti comunicarea violentă, când ridici tonul… celălalt nici nu te mai aude. Şi-a astupat deja urechile, este un mecanism de apărare. Probabil că încercând să spună ceva va ridica vocea să te acopere pe tine. Aşa ajung oamenii să ţipe unii la alţii când se ceartă.

* Nu aruncaţi cu acuze şi jigniri.

Exersaţi comunicarea nonviolentă.

Exemplu: atunci când tu faci asta, eu mă simt… Poţi, te rog, să…? Mulţumesc!

* Nu aştepta o schimbare imediată!

De cele mai multe ori când aducem la cunoştinţa celuilalt că face ceva ce ne deranjează, avem pretenţia că el să fie de acord cu noi, să ia măsuri imediat şi din acel minut să-şi schimbe comportamentul după dorinţa noastră.

Ce trebuie să ştii este că e nevoie de timp ca celălalt să proceseze, să asimileze şi să-şi modifice comportamentul după ce a primit informaţia. În timp, s-ar putea să trebuiască să-i mai reaminteşti ce te nemulţumeşte, altfel va crede că ţi-a trecut şi e totul ok, prin urmare nu mai trebuie să facă vreo modificare.

Este posibil ca în urma asimilării şi procesării feedback-ului tău, celălalt să nu fie de acord şi să nu simtă şi să nu dorească să-şi modifice comportamentul după placul şi dorinţa ta. Caz în care va trebui să cântăreşti şi să analizezi dacă este ceva peste care poţi trece sau nu, dacă vrei şi poţi să te adaptezi.

Nimeni nu trebuie obligat să se schimbe dacă nu simte şi nu vrea asta.

Oricum este o iluzie să crezi că poţi schimba pe cineva. O persoană se schimbă doar dacă şi când vrea ea!

Celălalt se poate schimba în urma feedback-ului tău, pentru că vrea să înveţe şi să se adapteze astfel încât relaţia să meargă bine şi foarte bine.

Când vorbeşti frumos cu interlocutorul tău, chiar dacă este vorba despre ceva ce te nemulţumeşte, dai dovadă de respect, de calm, de siguranţă de sine, de om echilibrat. Vei fi mult mai bine ascultat dacă comunici nonviolent.

Alegerea vă aparţine întotdeauna!

Editat Brîndușa Dediu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.