Vom da socoteală dacă ne creștem rău copiii

0
126

copiiAceasta este lucrarea noastră, anume: să ne educăm pe noi înșine și să ne obișnuim copiii să facă ce trebuie.

Cu ce curaj vom sta altfel dinaintea tronului Domnului Hristos? Dacă e nevrednic a fi episcop cel ce are copii neascultători, cu atât mai mult va fi nevrednic de Împărăția Cerurilor.

Ce spui? Mă va întreba cineva. Dacă avem nevastă și copii neascultători, o să dăm socoteală? Sigur, dacă nu fac ce trebuie, pentru că, pentru mântuire nu ajunge să fim doar noi virtuoși. Dacă cel ce n-a folosit talantul nu numai că n-a câștigat nimic, dar a și fost pedepsit, e limpede că nu ajunge, ca să ne mântuim, doar propria noastră virtute. Trebuie să avem grijă și de virtutea celuilalt.

Să ne îngrijim, așadar, mult și de soția noastră, să veghem și asupra copiilor și asupra servitorilor noștri, dar și asupra noastră. Să ne corectăm și pe noi și să-i corectăm și pe ei. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute în lucrarea noastră. Dacă asta ne-a dat în grijă, atunci de asta să ne îngrijim și El o să ne ajute. Dar dacă ne vede nepăsători, n-o să ne mai întindă mâna. Dumnezeu nu ne ajută ca noi să dormim. Ne ajută când ne vede ostenindu-ne. Ajutor nu i se dă celui ce lâncezește, ci celui care lucrează. Totuși, bunul Dumnezeu poate și ne ajută să ne împlinim această menire și o face ca să ne învrednicim toți de bunătățile pe care ni le-a făgăduit.

„Părinții și educarea copiilor” – Sf. Ioan Gură de Aur

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here