Volumul “Despre cer și pământ” al papei Francisc, lansat la Cărturești-Verona

0
174

papa_franciscVolumul de dialoguri “Despre cer și pământ. Papa Francisc despre familie, credință și rolul Bisericii în secolul XXI” al cardinalului Jorge Mario Bergoglio, devenit pe 13 martie 2013 papa Francisc, cu rabinul Abraham Skorka, rector al Seminarului Rabinic Latinoamerican, a fost lansat vineri la Librăria Cărturești-Verona.

Despre cartea apărută la Editura Curtea Veche, scriitorul și publicistul Emil Hurezeanu a afirmat că reprezintă “un dialog cu destinație publică”, cei doi dezbătând teme legate de ideile generale, religie, politică și putere, holocaust, homosexualitate, evoluția lumii și a religiilor.

“Este un dialog între două personalități diferite, care reprezintă două lumi diferite și care se întâlnesc dintr-o premisă a dialogului, și nu a vrajbei”, a spus analistul, menționând că atât cardinalul Bergoglio, cât și rabinul Skorka au un “background al sfâșierii”, într-o Argentină sfâșiată de o dictatură militară, în urma căreia multe persoane sunt încă dispărute.

“Cardinalul e un spirit viu, practic, rabinul este un gânditor mobil, viu, ambii fiind oameni cu experiențe intelectuale aplicate, care nu se menajează”, consideră Hurezeanu.

Profesorul universitar Marius Vasileanu a remarcat posibilitatea dialogului între cei doi, între care există destui vectori, numitori comuni precum nonconformismul papei Francisc, ca și al rabinului Skorka, inteligența spirituală, ce merge de la teologie la o formă de misticism, bucuria întâlnirii, toate generatoare ale unei cărți generoase.

“A nu călca în picioare identitatea celuilalt este premisa dialogului dintre cele două personalități”, a spus Vasileanu, apreciind că este reconfortant să constați la cei doi parteneri de dialog buna cunoaștere a tradițiilor celuilalt.

Rabinul Rafael Shaffer a afirmat că personajele cărții, volum care i-a prilejuit o mare bucurie, sunt oameni cu o gândire foarte frumoasă.

“Partea cea bună a cărții este acolo unde iese la iveală omul, cei doi abordând domenii în care s-au confruntat cu probleme noi”, a spus rabinul, care a propus inițierea unei serii de dialoguri despre probleme abordate în volum.

Mihai Frățilă, episcop auxiliar greco-catolic al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, cu sediul în Capitală, a apreciat volumul drept “simpatic și profund, care ne comunică o formidabilă zestre de omenie, de umanitate”.

El a remarcat curajul editurii de a propune societății noastre acest dialog al întâlnirii cu celălalt care este această carte, o bucurie a întâlnirii, elogiu al umanității la care aspirăm cu toții.

Gazetarul Gelu Trandafir consideră că dialogurile din carte sunt pastorale, și nu academice, cei doi propunându-și să discute o serie de probleme generale “de mare controversă” ale lumii contemporane, în prezența lui Dumnezeu, făcând apel la propriile credințe, creștinismul și iudaismul.

Desfășurată într-o ambianță interreligoasă, manifestarea are loc în seria evenimentelor prilejuite de instalarea, sâmbătă, a lui Mihai Frățilă ca primul episcop greco-catolic de București.

Potrivit Curtea Veche Publishing, “Despre cer și pământ” este rezultatul unei serii de convorbiri profunde, purtate și la sediul episcopatului și la cel al comunității evreiești Benei Tikva. Dumnezeu, fundamentalismul, ateii, moartea, Holocaustul, homosexualitatea, capitalismul sunt doar câteva dintre subiectele asupra cărora se opresc noul conducător al Bisericii Catolice și rabinul Skorka.

Sursa: agerpres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here