Voia lui Dumnezeu

Soarta cea mai bună este ca omul să facă voia lui Dumnezeu

0
152

voie

Soarta cea mai bună este ca omul să facă voia lui Dumnezeu

Facă-se voia Ta precum în cer, așa și pe pământ. (Luca 11, 2)

Soarta- Cea mai bună soartă pentru om pe acest pământ este să facă voia lui Dumnezeu: nu numai uneori, nu superficial, nu în silă, cum se întâmplă adeseori, ci așa cum este făcută ea în ceruri.

Primele trei cereri ale Rugăciunii Domnești sunt legate nemijlocit de Tatăl: „numele Tău”, „Împărăția Ta”, „voia Ta”. Hristos îl învață pe om să-L pună pe Dumnezeu pe locul de frunte, ce I se și cuvine. Mai întâi cele cerești, și abia apoi cele pământești; mai întâi cele duhovnicești, și abia apoi cele trupești; mai întâi dumnezeiescul, și abia apoi omenescul. Hristos rupe privirile oamenilor de la cele din jurul lor, îndreptându-le spre Tatăl și spre toate cele ce țin de El.

Trebuie să îi facem loc lui Dumnezeu în viaţa noastră

Cu noi lucrurile stau altfel: pe primul loc punem ale noastre. Grijile, nevoile, treburile înghit totul, și alergăm cu ele la Dumnezeu ca la singura ieșire din greutăți, însă El Însuși poate că n-are niciun loc în viața noastră. De aici vin strâmbătatea, păcătoșenia, lipsa de rost a existenței noastre. Hristos recunoaște o singură ordine a lucrurilor, pe care o vestește în această minunată rugăciune: Dumnezeu trebuie să fie pe primul loc.

Numai când omul va accepta cu sufletul său acest adevăr va începe pentru el adevărata viață creștină. Căutând mai întâi voia lui Dumnezeu și îndeplinind-o pe măsura luminii care i s-a dat, el intră pe tărâmul Împărăției lui Dumnezeu și începe să cunoască și Numele Celui de la Care vine tot harul și acoperirea orișicărei nevoi. În sufletul lui apare atunci echilibrul, și voia lui Dumnezeu nu mai este doar acceptată cu tristă supunere, ci împlinită cu toată energia și cu încrederea iubirii devotate.

Într-o școală li s-a pus copiilor întrearea: „Cum se face voia lui Dumnezeu în ceruri?”. Mulți s-au grăbit să răspundă: „Cu tragere de inimă”, „Cu bucurie”, „Îndată!”… În cele din urmă s-a făcut auzit glăsciorul unei fetițe foarte mici, care a răspuns cu evlavie: „Fără a fi pusă întrebarea: de ce?” Da, în ceruri voia lui Dumnezeu se face cu acea încredere care nu pune întrebări, ci îndeplinește; așa fac voia Domnului cei ce rostesc cea de-a treia cerere înțelegând ceea ce spun și care își trăiesc viața potrivit ei.

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here