Vitaminele importante ale tinereţii

0
535

vitamine-de-iarnaVitaminele importante ale tinereții

Pentru creștere și pentru menținerea stării de sănătate, organismul are nevoie de vitamine, substanțe organice pe care le fabrică însă în cantități insuficiente.

Pentru a acoperi necesarul zilnic, vitaminele respective pot fi completate prin consumul unor alimente.

Pe lângă vitaminele cu care ne-am familiarizat, există și altele, descoperite de curând. Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție ne precizează sursele din care să le procurăm și ce efecte terapeutice au acestea asupra organismului.

 Vitamina B 10 combate ateroscleroza

Vitamina B10, denumita și PABA (adică acidul para-aminobenzoic), are efecte terapeutice importante asupra organismului : regenerează și reîntinerește, este antiinfecțioasă, antioxidantă, protejează pielea de razele ultraviolete și joacă un rol important în pigmentarea pielii și a părului.

Carența acestei vitamine se manifestă prin încărunțirea podoabei capilare, prin oboseală, dureri de cap, depresie, depigmentare, constipație și prin iritare. Surse foarte bune de vitamina B 10 le găsim în germenii de grâu, în orezul integral, tărâțe, iaurt, ouă, drojdie de bere, dar și în plante medicinale precum hameiul și semințele de susan.

Vitamina B13 este hepatoprotectoare.

Specialiștii au dovedit că această vitamină, cunoscută și sub numele de acid orotic, previne anumite tulburări hepatice și îmbătrânirea prematură. Totodată, vitamina B13 protejează flora intestinală și este folosită ca adjuvant în tratamentul sclerozei multiple.

Cele mai bune surse de vitamina B 13 le găsim în produse lactate precum iaurtul, chefirul și zerul, în legumele rădăcinoase și în drojdia de bere. Vitamina B 13 este un ingredient eficient folosit la prepararea produselor cosmetice.

În combinație cu vitaminele din Complexul B, vitamina B 13 contribuie și la formarea globulelor roșii. Semnificativ este faptul că în compoziția acidului orotic se regăsesc și unele minerale cum ar fi magneziul, potasiul și calciul.

Vitamina T topește masa adipoasă

 Mai puțin cunoscută și studiată, în comparație cu „suratele ei”, vitamina T are un rol esențial în menținerea stării de sănătate. Specialiștii în nutriție susțin că această vitamină (care mai ascunde multe secrete), cunoscută și sub numele de carnitină, stimulează pancreasul, reduce masa adipoasă, previne anemia și contribuie la coagularea sângelui.

Este singura vitamină care reglează metabolismul carbohidraților, al proteinelor și al grăsimilor și care transformă hrana în energia necesară pentru munca de fiecare zi.

Carnitina accelerează anumite procese în organism care, în final, contribuie la diminuarea masei grase și a țesutului adipos, contribuind și la creșterea musculaturii.

Spre deosebire de celelalte vitamine, unde doza zilnică este stabilită cu exactitate, în cazul carnitinei nu se poate spune același lucru. De aceea, când este vorba despre aportul de suplimente de carnitină, acestea se administrează cu multa prudență. Totuși, vitamina T poate fi procurată din produse naturale: specialiștii spun că vitamina T (carnitina) se găsește din abundenta în semințele de susan și în gălbenușul de ou.

De asemenea, alte alimente precum pieptul de pui, carnea de vită, codul, produsele lactate, avocado sunt surse naturale care conțin carnitină și este bine să le includem în dieta de fiecare zi.

Nutriționiștii preocupați de puterea terapeutică a vitaminei T ne recomandă să consumăm un iaurt în fiecare zi și câte două-trei ouă pe săptămână. În același timp, să includem în dieta săptămânală alte alimente bogate în vitamina T: și să nu ne lipsească câte un grătar din carne de vită sau din piept de pui, evident cu o salată de crudități.

Știați că Vitamina Soarelui previne bolile secolului?

Vitamina D, denumită și Vitamina Soarelui, este produsă în cantități mari în organism în momentul în care ne expunem la soare. Vara putem înlătura cu ușurință carențele acestei vitamine.

Sub influența razelor de soare, Vitamina D contribuie la fixarea calciului în oase, dar efectele acesteia asupra sănătății noastre sunt multiple: combate durerile musculare și articulare, înlătură suferințele oaselor, cum ar fi rahitismul la copii și osteoporoza la vârstnici. Puterea Vitaminei D este remarcabilă în lupta cu boala canceroasă, spun specialiștii.

Carența acestei vitamine din organism provoacă diabetul juvenil, scleroza multiplă și depresiile.

Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competențe în fitoterapie și nutriție apreciază că doza zilnica necesară pentru copii este de 250 UI (unități internaționale), iar la adulți, doza nu trebuie să depășească 1000 UI.

Aportul vitaminei D din alimente este modest, iar cele mai importante surse ale acestei vitamine sunt peștele gras (bibanul, heringul, tonul, codul), uleiul extras din ficatul de pește și produsele lactate nedegresate precum: șvaițerul, parmezanul, brânza tip Ricotta și Colby.

Cules de Alina Magdici

Sursa stirile.rol.ro

Alte articole puteți găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.