Nivelul normal de vitamina D din copilărie combate afecțiunile inimii

0
168

vitamina DSimțul comun ne spune că vitamina D are un rol dominant în funcționarea organismului nostru la parametri optimi, mai ales în faza incipientă, de creștere.

Vitamina D asigură transportul calciului si fosforului în zonele corpului.

Astfel, ea este recomandată încă din perioada copilăriei, fiindcă „asigură transportul calciului si fosforului în zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini creșterea osaturii infantile și remineralizarea osaturii adulte, permițând absorbția acestor minerale în intestin, apoi transportul calciului în sânge și reabsorbția fosforului în rinichi”, se arată pe http://www.sfatulmedicului.ro/.

Deficitul de vitamina D din copilărie se află într-o relație de interdependență cu  ridigizarea arterelor. De aceasta afecțiune se plâng cei trecuți de prima tinerețe, subliniază un studiu finlandez.

Publicat în Jurnalul Clinicii de Endocrinologie și Metabolism, studiul a debutat în anul 1980. El a avut drept grup țintă un număr de 2, 148 de copii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani.

Conform http://www.nytimes.com, toate examenele fizice  au inclus măsurări ale nivelului seric de vitamina D, a tensiunii arteriale, nivelului de lipide, dietei, fumatului sau activiății fizice desfășurate; toate acestea erau destinate persoanelor până în 45 de ani.

Copii care au un nivel de vitamina D mai scăzut

Pentru a examina arterele, inclusiv artera caroidă din gât, medicii utilizau ultrasunete. Îngroșarea arterelor era considerată un semn al unui risc cardiovascular destul de crescut.

Nivelul de vitamina D din corpul omenesc ce este considerat adecvat este cel cuprins între 30 și 50. Copii care au un nivel de vitamina D mai scăzut, aproximativ 15 nanograme pe mililitru sunt de două ori mai susceptibili de a avea artera caroidă îngroșată. Acesta este un arbitraj persistat; mai ales în cazul persoanelor ce înaintează în vârstă, care tind să prezinte și alți factori de risc cardiovascular.

„Există numeroase studii care arată că vit. D insuficientă aduce după sine efecte negative asupra sistemului nostru de sănătate; există dovezi certe că aceasta este conectată la buna funcționare a arterelor”, a declarat Dr. Markus Juonala, autorul principal al studiului mai sus menționat și profesor de medicina internă la Universitatea din Turku din Finlanda.

De asemenea, autorii studiului precizează că există similitudini între vitamina D și condiția arterelor; nu și a problemelor cardiace sau vreunui accident vascular cerebral: „rezultatele nu spun nimic despre boli cardiovasculare; nu știm încă nimic despre această accepțiune”, aconchis Dr Juonala.

Sursele de mâncare precum peștele, ouăle sau carnea sunt foarte bogate în vitamina D

Potrivit http://wikipedia.org, în unele țări, alimentele de bază precum laptele, făina sau margarina sunt artificial îmbogățite cu vitamina D și este de asemenea disponibilă sub formă de pilule, ca și supliment alimentar. Sursele de mâncare precum peștele, ouăle sau carnea sunt foarte bogate în vit. D; adesea sunt recomandate persoanelor care suferă de deficiență de vitamina D.

Alexandra Gîrbea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.