Vitamina D poate lupta împotriva cancerului de colon

0
208

vitamina DNumită și vitamina soarelui, știm că vitamina D, este esențială pentru sănătatea oaselor și dinților. Se ia alături de calciu. Aceasta are un rol-cheie în dezvoltarea sistemului muscular, stimularea imunității. Este necesară pentru funcţionarea optimă a creierului. Studii recente sugerează că deficitul de vitamină D poate crește riscul de tulburări cum ar fi demența sau schizofrenia.

De unde luăm vitamina D?

Vitamina D se găsește în cantități mici în alimente pește gras – hering, macrou, sardine și ton. Alte alimente: produse lactate, sucuri de portocale, ouă și cereale. Cea mai mare cantitate – 80% este sintetizată prin expunerea directă la soare.

Un nou studiu, publicat în revista Guţ, a relevat faptul că niveluri mari de vitamină D au fost asociate cu un risc redus de cancer de colon, conform sciencetimes.com/.

Cercetarea realizată de oamenii de știință de la Dana-Farber Cancer Institute, a ajuns la concluzia că vitamina D ajută, de fapt, lupta împotriva cancerului colorectal prin stimularea sistemului imunitar al organismului.

Ce spun cercetările?

În acest studiu, cercetătorii au analizat nivelurile sanguine de vitamina D de la 170.000 de participanţi la două proiecte de cercetare pe termen lung, Studiu de Sănătate al Asistenților Medicali și Health Professionals Follow-Up Study (HPFS). Ei au constatat că persoanele care aveau un nivel de vitamină D mai mare au fost mai puțin predispuse în a dezvolta cancer de colon, ca răspuns la un număr mare de celule ale sistemului imunitar.

Autorul principal al studiului, dr. Shuji Ogino, profesor de patologie în cadrul institutului, a declarat în urma studiului că „vitamina D stimulează funcționarea sistemului imunitar. Aceasta activează celulele T care recunosc și atacă celulele canceroase”.

O altă cercetare efectuată de dr. Kimmie Ng, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School, Boston pe un eșantion de 1043 pacienţi, diagnosticați cu cancer de colon în stadii diferite a scos la iveală faptul că niveluri ridicate de vitamina D la pacienții cu cancer de colon avansat au îmbunătăți răspunsul la chimioterapie și medicamentele specifice tratamentului anti-cancer, informează publicația Health Day. Cercetarea a fost expusă în cadrul conferinței a Societății Americane de Oncologie a cancerului gastro-intestinal care a avut loc luna aceasta în San Francisco.

Cele două studii au constatat doar o asociere între nivelurile de vitamina D și efectele benefice în cadrul tratamentului cancerului de colon. Conform specialiștilor nu a fost stabilită o legătură cauză-efect. Ca urmare, cercetătorii spun că e prea devreme pentru a recomanda vitamina D ca un tratament pentru cancerul de colon. Mai mult decât atât, experții avertizează că pacienții nu ar trebui să depășească dozele recomandate. Și nici să își autoadministreze vitamina D.

Vă invităm să citiți mai multe articole de la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.