Visul oamenilor de a putea respira sub apă, la un pas de realitate | VIDEO

0
179

Visul omenirii de a putea respira sub apă fără împovărâtoarele butelii de oxigen, pe care le presupun costumele de scafandru, este foarte aproape de a deveni realitate. 

„Aquaman cristal”, creat de oamenii de ştiinţă de la University of Southern Denmark, este un material cristalin care poate să extragă oxigenul din mediul înconjurător. Astfel oxigenul poate fi depozitat și la nevoie eliberat ulterior.

Pare un proces abstract și foarte complicat, dar în fapt materialu sintetizat de Christine McKenzie și Jonas Sundberg se utilizează foarte simplu, câteva „bobițe” sunt de ajuns.

„Este ca și cum ai scufunda un burete în apă, stoarci apă din el și repeţi procesul din nou şi din nou”, explică McKenzie.

Folosind difracția cu raze X savanții au studiat aranjamentul atomilor în material atunci când a fost umplut cu oxigen și atunci când a fost golit.

apa

„Cristalul Aquaman” datorează mult de capacităţii sale de a absorbi oxigenul din mediul la cobalt, care este principalul component al noului material şi care determină structura moleculară și electronice.

Astfel,  10 de litri din acest material sunt suficienţi pentru a absorbi tot oxigenul dintr-o cameră, în timp ce una dintre caracteristicile cele mai uimitoare este capacitatea de a absorbi și eliberara oxigen de mai multe ori, fără a-şi pierde proprietățile.

Pe scurt, în loc de rezervoarele de oxigen, un scafandru ar avea nevoie doar o cantitate mică de „cristal Aquaman” pentru a putea respira sub apă.

„Câteva boabe conțin suficient oxigen pentru a respira, iar materialul poate absorbi oxigenul din apa din jurul scafandrului, furnizându-i acestuia cantitatea necesară. Scafandrul va trebui apoi să mai folosească doar câteva bobiţe”, a arătat Christine McKenzie.

Proprietatea cheie a noului material este faptul că nu reacționează la oxigen în timp ce absoarbe într-un proces numit chemisorption selectiv. Asta se traduce prin faptul că se pot extrage cantități mari de oxigen din mediul înconjurător fără a fi supus la coroziune și descompunere, asociate cu expunerea îndelungată la gaz.

„Materialul este atât un senzor, dar și un container pentru oxigen. Îl putem folosi pentru a stoca și transporta oxigen, ca o hemoglobină artificială solidă”, subliniază savanții.

În plus, „Cristalul Aquaman” ar putea contribui și la tratarea bolilor respiratorii și să ajute pacienții cu probleme pulmonare, care au nevoie de rezervoare de oxigen pentru a respira.

„Când substanța este saturată cu oxigen, ea poate fi comparată cu un rezervor de oxigen ce conține oxigen pur sub presiune. Diferența este că acest material poate stoca de trei ori mai mult oxigen”, a mai spus profesorul McKenzie.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.