Violonistul Alexandru Tomescu va interpreta muzica lui Enescu la New York şi Washington

0
115
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Alexandru TomescuViolonistul român Alexandru Tomescu va susţine trei concerte la New York şi Washington, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Primul dintre acestea va avea loc pe 26 noiembrie, de la ora 18.00, la Millennium Stage – Kennedy Center din Washington. Artistul va interpreta lucrări de George Enescu şi Niccolò Paganini, informează un comunicat de presă.
Potrivit Institutului Cultural Român (ICR) din New York, de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, Alexandru Tomescu va concerta în celebra sală Weill de la Carnegie Hall din New York, prezentând, sub titlul “Paganini – înger sau demon?”, versiunea integrală a Capriciillor lui Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară.

De asemenea, pe 3 decembrie, Alexandru Tomescu va interpreta fragmente din proiectul său de success “Paganini – înger sau demon?” şi lucrări de George Enescu, pentru oaspeţii Misiunii Permanente a României la ONU.

Capriciile lui Paganini se numără printre cele mai dificile lucrări scrise vreodată pentru vioară. Cele aproximativ 80 de minute de glorie şi paroxism muzical sunt rareori abordate de violonişti. Puţini dintre aceştia se încumetă să le înregistreze.

Printre violoniştii care au acceptat această provocare se numără Ruggiero Ricci, Salvatore Accardo; Itzhak Perlman, Michael Rabin, Midori şi, bineînţeles, Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu consideră proiectul “Paganini – înger sau demon?” un punct de cotitură în cariera sa. După ce a studiat în Elveţia cu Tibor Varga şi în SUA cu Eduard Schmieder, a revenit în România. Aici s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, dorind să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt; este o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora. Alexandru Tomescu a susţinut concerte în săli de prestigiu ca Théâtre des Champs Elysées din Paris, Metropolitan Art Space din Tokyo, şi Carnegie Hall din New York, sub bagheta unor mari dirijori ca Valery Gergiev, Kurt Masur şi Christoph Eschenbach.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România şi în lume, numele violonistului şi al viorii sale au devenit sinonime perfecte, se mai arată în comunicat.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here