Ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci vinete?

0
309

Vinetele – Beneficii pentru organism

Este toamnă. Cele mai multe dintre gospodinele din România gătesc frecvent în această perioadă vinete. Nu multe cunosc, însă, toate efectele benefice pe care le aduce această legumă organismului.

vinetele

Vinetele – sursă de vitamine și minerale

Vinetele sunt o sursă importantă de vitamine și minerale pentru organismul uman. Ele conțin 93% apă, fibre, mangan, molibden, potasiu, acid folic, vitamina K, cupru, vitamina B6, triptofan, vitamina C, magneziu, vitamina B3. În afară de faptul că au în compoziție vitamine și minerale esențiale organismului uman, vinetele mai conțin și fitonutrienți importanți cu efect antioxidant. Printre aceștia se numără compușii fenolici, precum acidul clorogenic și cafeic sau flavonoizii, precum nasuninul.

Mențin sănătatea cardiovasculară

Vinetele ajută la menținerea sănătății cardiovasculare. În cadrul unui studiu de specialitate, când cobaii au consumat suc de vinete, au apărut efecte imediate. Nivelul colesterolului, inclusiv al celui din pereții arteriali, a scăzut semnificativ, iar vasele de sânge s-au relaxat, permițând fluxului sanguin să circule mai bine. Aceste efecte pozitive se datorează fitonutrienților furnizați de vinete.

Cercetătorii americani de la Serviciul de Cercetare în Agricultură au descoperit ca acidul clorogenic este cel mai puternic antioxidant din vinete. Acesta are o capacitate superioară de a combate acțiunea oxidativă a radicalilor liberi asupra celulelor. În același timp, reduce nivelul colesterolului rău LDL în sânge. Tot acidul clorogenic este și antimutagen (împiedică celulele sănătoase să sufere mutații și să devină cancerigene) și antiviral.

Vinetele – Oferă energie și combat insomniile

Magneziul și vitamina B ajută la combaterea stresului și conferă o stare psihică mai bună. O cură cu vinete ne scapă de insomnii și de stările de nervozitate. Consumul de vinete contribuie la energizarea organismului.

Totodată, vitaminele A și C sunt cele care ajută la întărirea sistemului imunitar și, implicit, luptă și el împotriva radicalilor liberi. Prin conținutul mare de apă și fibre, vinetele conferă sațietate și reduc setea. Pentru aceste proprietăți ele sunt recomandate a fi consumate mai ales în zilele toride.

Ajută digestia

Având un conținut mic de calorii sunt recomandate și în pierderea kilogramelor în plus și la reglarea tranzitului gastrointestinal. Sucul obținut din vânătă este eficient în curățarea ficatului și a pancreasului. Sunt un bun diuretic și un bun antiinflamator, fiind indicat celor care au probleme digestive și pentru prevenirea inflamațiilor și a bolilor cronice.

Cercetătorii au descoperit că vinetele conțin cantități importante de fitochimicale, numite antocianine, un tip de antioxidanți care protejează organismul împotriva cancerului, îmbătrânirii premature, inflamațiilor și bolilor neurologice.

Sursa consultată: ampress.ro

Pentru mai multe despre plante, legume și fructe accesați rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.