Video killed the Radio Star?

0
110
Radio vs Video
Lumea se află într-o continuă schimbare, însă cine poate spune cu adevărat ce înseamnă evoluția, progresul? Pentru a determina dacă am evoluat ar trebui să avem în vedere toți parametrii, toate variabilele – putem spune că am făcut progrese în raport cu ceva, cu un alt-ceva.

Din punct de vedere tehnologic nu putem nega progresul. O schimbare, cel puțin interesantă, s-a produs în switch-ul generațiilor ce au urmat, trecându-se de la sunet la imagine, de la fizic la digital, etc.

Iată, spre exemplu, radioul:

Primul echipament rudimentar ”de transmisie radio“ a fost realizat în 1895 de Guglielmo Marconi. Radioul a ajuns să fie folosit în scop comercial în 1920, în SUA, primul realizator de emisiuni transmise în eter fiind Frank Conrad.

Evident, radioul a devenit popular pe tot mapamondul, într-o perioadă de timp relativ scurtă. Tehnica s-a îmbunătățit cu trecerea timpului, calitatea sunetului devenind din ce în ce mai bună. În casele oamenilor ajungea acum muzica (și nu numai), până atunci rezervată doar aristocraților cu acces în saloanele pretențioase și elitiste.

Putem, așadar, presupune că aveam de-a face cu o popularizare a culturii –  această pătrundea acum în rândul maselor.

Între timp, la rândul lui, televizorul prindea contur. Ca orice inovație, în prima fază, era disponibil doar celor cu buzunarul mai generos.  Mai apoi, a început să-și fac loc în sufrageriile oamenilor, ținând captiva atenția acestora in fata ecranelor, în detrimentul radioului. 

Muzica pe care oamenii o ascultau la radio era acum însoțită de imagini.

Imaginea, fiind un stimul mai puternic, lasă mai puțin loc imaginației. S-a trecut de la audiție la “consum”. Realizatorii emisiunilor Tv pot cu o mai mare ușurință să își cucerească telespectatorii, decât pot să o facă realizatorii de emisiuni Radio cu ascultătorii. Bineînțeles că este mult mai dificilă conceperea unei piese de teatru radiofonic sau difuzarea unei melodii neînsoțită de un videoclip – Motricitatea, frumusețea, vivacitatea trebuie induse prin sunet din cauza lipsei de contact vizual cu publicul.

Unii artiști (The Buggles) sesizau pierderea provocată de “progresul tehnologic” chiar de prin anii 1980:

“Video killed the radio star

In my mind and in my car, we can’t rewind we’ve gone too far

Pictures came and broke your heart

Put down the blame on VCR

(Versuri din albumul cu titlu sugestiv: The Age Of Plastic)

Aceasta este ceea ce “pierd” oamenii atunci când optează pentru televizor: Imaginația. Sărăcesc în libertatea de a-și construi o lume a lor într-un fel asemănător cu renunțarea la lecturarea unei cărți în favoarea filmului realizat după aceasta.

Lăsată liberă, imaginația nu are limite, ea construiește universuri; îngrădită – ea devine constrângătoare cu “potențialul” devenirii noastre.

Asculta: http://radio-online.ro/ si http://radio-online.ro/channel/Jurnal-Spiritual-FM

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here