Când prin viclenie vrei să amăgeşti, află de la mine că ai să te căieşti

0
156
viclenia
Viclenia si adevărul

Nicolae şi Călin aduseră într-o zi două care cu lemne la curtea stăpânului lor. După ce la descărcă intrară în bucătărie.

Când bucătarul ieşi pe afară, vicleanul Nicolae luă cu cleştele din oală o bucată de carne şi o vârâ în buzunarul lui Călin. „ Să nu zici nimic”, îl învăţă el. „La întoarcerea lui, dacă va întreba de carne, eu o să mă jur că n-am pus mâna pe dânsa, iar tu că n-ai luat-o. Cu chipul acesta vom scăpa foarte uşor”.

Bucătarul se întoarce peste câteva clipe, se uită în oală şi văzu că i s-a furat o bucată. Privi pe amândoi servitori cu pătrundere şi le zise: „ Ce s-a făcut cu carnea din oală?” Ei răspunseră după cum se înţeleseră. Atunci bucătarul adăugă: „Tu, Nicolae ai scos carnea din oală: te cunosc după mâna, care ţi-e plină de grăsime, iar tu Căline ai pus-o în buzunar, căci iată cum îţi curge grăsimea pe haine. Să vă fie ruşine de fapta voastră şi de reaua credinţă ce a-ţi arătat. Chiar dacă nu v-aş fi descoperit eu viclenia, ea tot n-ar fi rămas ascunsă de cugetul vostru, care v-ar fi mustrat  în toată viaţa pentru astfel de fapte urăte”.

Amândoi mărturisiră, adevărul dar ne mai având nimeni încredere în ei, fură pedepsiţi şi izgoniţi de la curte. Când prin viclenie vrei să amăgeşti, află de la mine că ai să te căieşti.

„Oglinda duhovnicească”, de Protos. Nicodim Măndiţă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.