Viața și învățăturile celor care o trăiesc și o povestesc

0
194

citate „La râul Piedra am șezut și am plâns”, de Paulo Coelho – Citate – Viața și învățăturile celor care o trăiesc și o povestesc.

Nu toți avem timp pentru lectură, cel puțin nu atât cât ne-am dori. Mărturisesc că văd zilnic oferte de carte, cu reduceri de la 2% până la 90%, unele chiar mă interesează și aș vrea să le comand pentru a nu rata ocazia. Problema la care încă nu am găsit soluție (și nici nu cred că există una) este aceea că n-aș avea timp să le citesc, chiar dacă aș face numai asta.

Nu poți sta întreaga zi să citești și să afli despre experiențele altora deoarece le ratezi astfel pe ale tale. De aceea, apreciez mult site-urile și blog-urile de citate și recenzii. Ele furnizează într-un timp scurt esența cărții, repere de lectură și învățăturile prezentate de autorul respectiv. Cum sunt, uneori, o cititoare cu pixul în mână, doresc să partajez cu voi în acest articol câteva dintre paragrafele subliniate în „La râul Piedra am șezut și am plâns”, de Paulo Coelho, scriitor brazilian admirat de majoritate, criticat de un procent mic, a cărui scriitură simplă și plină de adevăr este cunoscută (și apreciată) la nivel mondial.

La râul Piedra am șezut și am plâns – citate

Semnele lui Dumnezeu

„Miracolele se întâmplă în jurul nostru, semnele lui Dumnezeu ne arată drumul, îngerii insistă să fie auziți, dar noi, fiindcă suntem învățați că există formule și reguli pentru a ajunge până la Dumnezeu, nu luăm seama la nimic din toate acestea. Nu pricepem că El se află oriunde Îl lăsăm să intre.”

Clipa magică

„În fiecare zi Dumnezeu ne dă – o dată cu soarele – o clipă în care ar fi cu putință să schimbăm tot ce ne face nefericiți. În fiecare zi încercăm să ne prefacem că nu întrevedem momentul acesta, că el nu există, că ziua de azi este la fel cu cea de ieri și va fi la fel cu cea de mâine. Dar cine își examinează cu atenție ziua descoperă și momentul magic. (…) Acest moment există – un moment în care toată puterea stelelor trece prin noi și ne îngăduie să facem minuni.”

Copilul din noi

„Trebuie să-l ascultăm pe copilul care am fost cândva și care încă există în noi. Copilul acesta înțelege momentele magice. Putem să-i înăbușim plânsul, dar glasul nu i-l putem reduce la tăcere. (…) Să dăm atenție celor spuse de copilul pe care îl mai adăpostim în inimă. Să nu ne rușinăm cu el. Să nu-l lăsăm pradă fricii, deoarece copilul acesta e singur și nu este aproape niciodată auzit. Trebuie să-i îngăduim ca uneori să ne țină el hățurile existenței. Copilul acesta știe că fiecare zi e diferită de celelalte.”

Speranța și iubirea

„Chiar dacă nu-și află o răsplată imediată, dragostea reușește să supraviețuiască doar când există speranța – oricât ar fi ea de îndepărtată – că o vom cuceri pe ființa iubită.”

Citiți și Iubirea este totul – Totul este iubire – Citate frumoase despre dragoste.

Citate despre înțelepciune și iubire

„Cine e înțelept este înțelept doar pentru că iubește. Și cine e nebun e nebun deoarece crede că poate înțelege iubirea.”

„Cine iubește trebuie să știe să se piardă și să se regăsească.”

„Cine e capabil să-și țină inima în frâu e capabil să cucerească lumea.”

Oamenii și conflictele

„Unii sunt mereu în conflict cu alții, în conflict cu ei înșiși. Încep atunci să-și monteze în cap un soi de piesă de teatru și scriu scenariul în funcție de propriile frustrări. (…) Partea rea e că nu-și pot reprezenta piesa asta de unii singuri… Atunci încep să angajeze alți actori. Exact asta a făcut tipul de afară. Voia să se răzbune pentru ceva și ne-a ales pe noi în acest scop. Dacă i-am fi acceptat interdicția, acum am fi regretat și ne-am fi simțit mizerabil.

Am fi acceptat să facem parte din viața lui meschină și din frustrările lui. Agresivitatea acestui domn era vizibilă, a fost ușor să contracarăm rolul impus. Alții însă ne ‘angajează’ atunci când încep să se comporte ca victime, când se plâng de nedreptățile vieții, cerându-ți să fii de acord cu ei, să le dai sfaturi, să participi. (…) Când intri într-un asemenea joc, ieși totdeauna pierzător.”

Despre viață

„Poate de vină e noutatea. Pantofii noi te strâng. Viața e tot așa: ne ia prin surprindere și ne obligă să mergem în necunoscut – când nu vrem, când nu avem nevoie.”

Mihaela Mușetescu

Citiți și 21 de citate care te vor motiva în această săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here