Viața fiecărui om este un dar de neînlocuit al lui Dumnezeu

Ucenicii adevăraţi ai lui Hristos îşi iau crucea

0
164
Timpul.md- Ucenicii
Timpul.md- Ucenicii

Ucenicii adevăraţi ai lui Hristos îşi iau crucea

Ucenicii- În capitolul VIII al Evangheliei sale, Marcu Îl prezintă pe Iisus vorbind mulțimii și Apostolilor despre crucea adevăratului ucenic. Acest lucru înseamnă că prevederile date de Domnul Hristos sunt valabile pentru toți cei care s-au hotărât să-I fie ucenici adevărați, pentru care drumul în lume nu poate să fie diferit de cel al lui Iisus, drum care duce de la patimă la slavă. Aceste cuvinte ale lui Iisus care vorbesc de crucea ucenicului se sfârșeșc prin referirea la venirea slăvită a împărăției lui Dumnezeu. Această referire ne prezintă o legătură adâncă cu vestirea lui Iisus despre Pătimirea Sa.

Ioannis Karavidopoulos ne arată că ceea ce se înțelege prin „a urma” pe Hristos este exprimat prin două imperative: „să se lepede de sine” și „să-și ia crucea”, care arată hotărâri și fapte ale omului opuse eului său empiric, care din firea sa (îndepărtată de Dumnezeu) urmărește afirmarea de sine și autosuficiența. Negarea de sine reprezintă negarea nevoilor „firești” ale omului, de siguranță și plăcere.

Ucenicul lui Iisus are o lucrare zilnică

Prin cel de-al doilea imperativ, „să-și ia crucea”, nu se adaugă o a doua condiție, ci se explică cea dintâi și arată mai exact că negarea de sine se leagă direct de pătimire și cruce, deoarece nu este vorba aici pur și simplu de vreo poziționare exterioară a ucenicului față de Iisus, ci despre o lucrare zilnică. Asta înseamnă că mentalitatea conform căreia se asociază urmarea lui Iisus și totodată afirmarea de sine prin compromisuri, nu este specifică ucenicului autentic.

Viaţa se câştigă prin faptul de a te jertfi

Într-un mod cu totul paradoxal logicii acestei lumi, viața se câștigă prin faptul de a te jertfi, desigur, nu fără nici un țel, ci „pentru” Hristos și Evanghelia Sa. Mai departe, folosind terminologia comercială (să câștige, își pierde, în schimb), Iisus însinuează încercarea zbuciumată a oamenilor de a dobândi o bogăție foarte mare, încercare care, în cele din urmă,  are ca rezultat îngreunarea propriei vieți. Biserica recunoaște în aceste cuvinte adevărul că viața fiecărui om este un dar de neînlocuit al lui Dumnezeu, în fața căreia celelalte bunuri au valoare numai legate de ea și urmează ei. Și pentru că viața, după dimensiunile ei biblice, nu se limitează la manfestările biologice, ci are perspectivă viitoare, Biserica, prin aceste cuvinte ale lui Iisus, atrage atenția creștinilor asupra pericolului posibil de a o pierde pentru totdeauna, în măsura în care încearcă să câștige alte lucruri care nu au valoarea ei.

Mihai P.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Trimișii lui Hristos

Trecerea prin viață și împătimirea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.