Viața, dar de mare preț de la Dumnezeu

0
3650
viataViața este miracolul existenței. Viața este cel mai de preț bun pe care îl are omul , acest pumn de țărână peste care cade o rază a veșniciei.

Acest dar minunat și preamărit al vieții a fost dăruit de Creator omului cu toate calitățile ei superioare, ale cugetării și ale sensibilității cu puterea de a înțelege, cu puterea cunoașterii și a vibraţiei în fața suferinței, bunătății și frumuseții.

Dumnezeu este cel care pune viața în om: ”Domnul a făcut pe om din ţărână, i-a suflat în față suflare. Omul s-a făcut astfel un suflet viu” (Facerea 2.7). Astfel pentru noi creștinii Dumnezeu nu este doar Creatorul vieții ci este viața însăși.”Eu sunt Calea, Adevărul și Viața”(Noul  Testament)

Viața începe prin naștere.

Nașterea înseamnă “întrupare” o ivire în trup. A avea copii în cadrul unei familii binecuvântate prin cununia religioasă este o poruncă divină la care trebuie să reflectăm cu toţii în zilele noastre. A naşte mai mulţi copii înseamnă a te apropia cât mai mult de Dumnezeu, care este Izvorul vieţii şi Piatra de temelie sfântă a familiei. Familia cu mulţi copii este o binecuvântare divină. Într-o astfel de familie locuieşte Însuşi Dumnezeu. Copiii se nasc din iubire pentru iubire. Mama este lumina familiei.

Darul divin al vieții are ca element principal bucuria.

Sfântul Ioan Damaschin spune ca Dumnezeu ne-a creat” spre a fi fericiți și bucuroși”. De cele mai multe ori Iisus și apostolii folosesc în dialogurile lor cu oamenii expresii precum”bucurați-vă” sau “pace vouă”. Bucuria de a trăi  dă un semn dumnezeiesc vieții.De aceea suntem datori să o păstrăm ca pe un dar divin: ”Pus-am înaintea ta viața și moartea, binecuvântarea și blestemul. Alege viața ca să trăiești tu și urmașii tăi” (Deuteronomul 30.19). Aşadar  este nu numai în firea lucrurilor ci și în voia lui Dumnezeu ca să alegem viața și binele.

Faptul că existăm este un mare dar dumnezeiesc, dar totodată trebuie să știm că nu trebuie să trăim oricum. A trăi într-un fel sau altul este o alegere liberă a omului ,dar felul cum alege să trăiască fiecare îl poate apropia sau depărta de Dumnezeu , îl poate valoriza sau îl poate distruge.

Viața este frumoasă, unică, irepetabilă dar modul cum o trăim aici pe pământ o poate face sfântă și nesfârșită.

Pentru cei care cred în Hristos viața pământească este anticamera celei veșnice iar moartea nu este un deznodământ al vieții ci puntea către viața cea veșnică.

Vremea de astăzi ne arată tot mai clar cât este de nesigură viața pe pământ. Cea mai puternică dragoste, cea mai sigură situație materială, cea mai robustă sănătate, cele mai bune interese, toate sunt supuse schimbării, nimic nu are statornicie. Care este gândul și scopul vieții pe pământ? Oricât ne-am chinui să căutăm și să întrebăm, scopul vieții este acela să găsim cărarea înapoi către Dumnezeu. Să ajungem la Izvorul Vieții. Viața nu-și găsește împlinirea  decât prin mântuirea sufletului.

Prin necredincioșie omul a pierdut viața cea veșnică s-a despărțit de Izvorul vieții.

Aceasta s-a făcut când Adam a căzut în păcat. Să nu uităm că Dumnezeu l-a creat pe Adam nemuritor. Numai cursa întinsă acestuia de șarpe a făcut posibilă intrarea în păcat și pieirea. Fără ținerea făgăduinței Sale, de către Dumnezeu, existența  omului pe acest pământ s-ar fi încheiat chiar atunci. “Și aceasta este făgăduința pe care El ne-a făgăduit-o: Viața veşnică”(Ioan 2.25).

Dumnezeu ne iubeşte și nu ne dorește moartea definitivă “Oare voiesc Eu moartea păcătosului, zice Domnul Dumnezeu și nu mai degrabă să se întoarcă și să fie viu?”(Iezerul 18.23). Pentru aceasta Dumnezeu i-a dăruit omului viața temporară care după cum ne-a spus chiar Enoh, înseamnă de atunci timpul destinat iertării și împăcării cu Dumnezeu “…căci odată cu viața, va fi trecut și timpul iertării” (Cartea lui Enoh 35.6). Deci țelul fiecărui om este viața cea veșnică iar viața acesta pământească este drumul pe care fiecare trebuie să-l parcurgă spre acesta.

Viața poate fi definită ca o suma a alegerilor pe care le facem conștient  cât și inconștient.

Dacă putem controla alegerile pe care le facem putem controla fiecare aspect al vieții noastre. Pentru ca alegerile noastre să fie bune pentru viață trebuie să avem în vedere capacitatea noastră de a ne controla. Viața este așa cum ne-o construim ,fie o suită de consecințe ale unor alegeri greșite fie o împlinire …ca urmare a unor alegeri bune, corecte, înțelepte. Deși noi trăim viața și suntem stăpâni pe ea, Dumnezeu este cel care  hotărăște să se scurgă zilele noastre și tot El este Cel care ne-o cere.

În fiecare moment al zilei avem ceva pentru care merită să ne bucuram. În munca mâinilor noastre, în zâmbetul unui copil, în relațiile pe care noi le avem cu ceilalți oameni trebuie să găsim o firmitură de bucurie. Pentru ca să fim fericiți trebuie să ne bucurăm de fiecare clipă. Nu trebuie să trăim viața la viitor ci la prezent. Acum trăim acum să ne bucurăm.

Viața este un dar, cel mai de preț pe care-l putem primi.

Trebuie să fim recunoscători pentru fiecare clipă trăită, pentru fiecare răsărit pe care-l vedem, pentru fiecare zâmbet care ne luminează ziua, pentru bucuria ascunsă în fiecare floare, pentru bucuria a tot ce este. Și dacă ne deschidem inima și vedem cu ochii sufletului vom descoperii în jurul nostru milioane de lucruri care ne reamintesc că trebuie sa ne bucurăm și să trăim frumos clipă de clipă. Contemplând tot ce ne înconjoară ne vom îndrepta pașii către adevărata fericire.

Deși avem cu toții un dar minunat viața, la rândul nostru devenim daruri pentru cei din jurul nostru: pentru părinți, pentru prieteni și chiar pentru tot ce există în jurul nostru.

Fiecare om are de făcut o călătorie, iar această călătorie se numeşte viață.

Nu vom ști niciodată cât va dura această călătorie, ce vremuri vom prinde, dacă va fi senin sau dacă va fi furtună. Nu vom ști cât de larg sau de îngust ne este drumul. Nu vom ști cu ce fel de oameni ne vom întâlni. Avem certitudinea că în această călătorie cineva ne va însoți mereu. Atunci când vom fi fericiți dar și atunci când ne vom simți fără putere, cu sufletul rănit. Cineva ne va ajuta atunci când ne rătăcim să găsim drumul cel bun. Cineva ne va iubi mereu chiar și atunci când noi nu ne mai iubim. Acel cineva este Dumnezeu  care ne  călăuzește pașii și care vede orice vom face.

Apopei Roxana

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.