Viața cu un animal de companie – 5 efecte pozitive asupra sănătății

0
197

Animal de companie. Viața cu un pet. Efecte benefice asupra sănătății. Clipe unice, momente irepetabile.

Viața cu un animal de companie

animal de companie

Nu mai este un secret pentru nimeni că a avea un animal de companie vine la pachet cu multe clipe frumoase și beneficii pentru sănătate. Iubitorii și deținătorii de animale știu câte emoții pozitive pot aduce aceste necuvântătoare care ne înțeleg felul de a fi și ne simt sufletul. Mai bine, poate, decât mulți oameni. Oamenii de știință au analizat avantajele de care ne putem bucura în preajma animăluțului nostru preferat și nu sunt puține. De la întărirea sistemului imunitar până la îmbunătățirea vieții de familie, de la prevenirea unor boli până la o mai bună socializare și comunicare, animalele de companie ajung, uneori, o necesitate.

Citiți și Cum să ne înțelegem mai bine animalul de companie.

În campaniile umanitare în care m-am implicat, am văzut sau am intrat în contact cu multe informații despre copii ajutați să depășească problemele de sănătate de câini, pisici, cai sau alte viețuitoare. Pentru ei, un univers fără acel suflet plin de căldură este de neimaginat și, de cele mai multe ori, imposibil. Poate cel mai bine aș putea, însă, vorbi din perspectiva celei care a avut mai multe animale de companie de-a lungul timpului. Am avut cățel, pisică, peruși și pești și pot spune că amintirile mele sunt mult îmbogățite de existența lor în viața mea. N-o să povestesc cât este de trist că ele nu mai sunt. O să menționez doar pofta de viață pe care ele mi-o dădeau… Zâmbetele amuzate de giumbușlucurile lor… Momentele în care îmi umpleau existența.

animal de companie

Clipe unice, momente irepetabile…

Nimic nu poate egala acea plăcere simplă, acea clipă unică și plină de farmec în care cățelușul meu se ridica în două lăbuțe, gesticulând rugător. Când a făcut-o prima oară, ce copios am râs! Cu ochii aceia negri, umezi, rotunzi, însuflețiți și blânzi, cu mutrița lui serioasă! Am zis că nu-i adevărat! Sau când pisicuța mea îmi simțea tristețea și se cuibărea în preajma mea să toarcă. Sau când mă trezeam cu cântecul vesel al păsărilor.

Citiți și Întrebări mari de la cei mici: Cine a fost primul om care a avut un pet?

Dacă mă întreabă cineva recomand cu căldură. Alți deținători de animale cu care am discutat pe stradă sau oriunde oferă sfatul să îți iei, „deși când te părăsesc durerea e cumplită”. Așa este.

Știați că…

Cercetătorii suedezi au ajuns la concluzia că a avea un câine îi poate ajuta pe copii să sufere de mai puține boli. Aceste animale ajută la dezvoltarea sistemului imunitar și previn astmul bronșic. Compania animalelor de fermă este chiar mult mai benefică. În plus, riscul de apariție a alergiilor este mai mic.

Mângâierea unui animal de companie stimulează corpul în producerea unui hormon al plăcerii, scăzând nivelul hormonului de stres. De asemenea, copiii hiperactivi, ce prezintă stări de nervozitate și lipsă de concentrare se simt mai calmi și mai în siguranță în timpul și după mângâierea unui câine sau a unei pisici.

Proprietarii de animale de companie au o viață mai sănătoasă și mai activă, ce include mișcare și o dietă echilibrată. Conform studiilor, ei au un nivel de colesterol și trigliceride situat în media normală. Un astfel de stil de viață prezintă avantajele de a avea mai puține probleme cardiace, precum insuficiența cardiacă și hipertensiunea arterială.

Animalul de companie este un bun prilej/ pretext de socializare. Mai mult, s-a constatat că are un rol terapeutic în caz de depresie sau anxietate. Le ține sub control, ba chiar ajunge să le vindece.

Studii recente ne dezvăluie despre câini că, grație mirosului lor fin, pot detecta inclusiv apariția cancerului sau a crizelor diabetice la stăpânii lor. O pot face adulmecând schimbarea chimică din corpul acestuia, care diferă de cea cu care animalul era obișnuit. Avertizați astfel, stăpânii pot lua măsuri din timp.

Mihaela Mușetescu

V-ar putea interesa și Toate animale de companie dezvoltă abilitățile sociale ale copiilor autiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here