Versurile melodiilor în mare vogă sunt la nivelul unui copil de opt ani

0
276
14133509583jhd9uNivelul mediu al cuvintelor hiturilor din prezent este în general cel specific limbajului unui copil de opt ani, susţin cercetătătorii americani. 

O echipă de savanţi melomani a studiat cuvintele a 225 de cântece care au ocupat primul loc al clasamentelor celor mai bune vânzări în Statele Unite din 2005, recurgând la texte standard pentru determinarea nivelului lexical. Rezultatul a arătat că hiturile au un nivel mediu de lectură, care corespunde unui copil de opt ani (CE2), şi se pare că acesta a scăzut în ultimii zece ani.

Cele mai avansate cuvinte se găsesc în muzica country, la coada clasamentului aflându-se cele din r&b şi hip-hop. Scorul bun realizat de muzica country se explică în parte prin existenţa unui număr mai mic de interjecţii ca ‘yeah’ sau ‘oh’, afirmă principalul autor al studiului, Andrew Powell-Morse. Acesta dezvăluie faptul că metodologia utilizată se concentrează doar pe nivelul de lectură, fără să ia în considerare metaforele sau emoţiile exprimate în piesele analizate.

Cântecul care a înregistrat cel mai bun scor este ‘All About Tonight’ al solistului country Blake Shelton. Piesa din 2010 este o odă închinată petrecerilor şi beţiilor. Locul al doilea i-a revenit piesei ‘Dani California’ a grupului Red Hot Chili Peppers, care povesteşte aventurile unei tinere din sud a cărei viaţă alunecă în haos în California.

La sfârşitul clasamentului se regăseşte melodia ‘The Good Life’ a grupului metal canadian Three Days Grace, singura care nu a reuşit să atingă nici măcar nivelul 1, CP (al copilului care poate citi orice cuvânt, chiar fără să îl mai fi întâlnit). Nici grupul Maroon 5 nu stă prea bine la capitolul cuvintelor din piesa din vara anului 2011 ‘Moves like Jagger’, dar formaţia californiană îşi salvează onoarea cu alt titlu, ‘She will be loved’, care intră în Top 10.

Katy Perry are un cântec bine plasat, dar şi unul spre sfârşitul clasamentului: ‘Wide awake’ se numără printre cele mai simpliste, însă ‘E.T.’ figurează printre cele mai inteligente.

Într-un clasament pe sexe, cântecele artistei Mariah Carey sunt cele mai elaborate din muzica pop, iar cele ale lui Eminem sunt în fruntea pieselor hip-hop.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.