Veninul unei specii de melci marini, un analgezic mai puternic decât morfina

0
379

Veninul redutabilei moluște-răpitor, melcul marin din specia ‘conus geographus’, ar putea fi utilizat ca analgezic mai puternic și care să dea mai puțină dependență decât morfina, informează publicația franceză Le Nouvel Observateur.

256068_main_03206600Combaterea durerii cronice cu ajutorul uneia din cele mai veninoase animale marine din câte există: o asemenea idee au avut cercetători australieni. Animalul cu pricina este melcul cu corn, o moluscă gasteropodă care posedă unul dintre cele mai redutabile veninuri din lumea marină. Această specie de melci este un răpitor carnivor, dotat cu o trompă fină, ‘înarmată’ cu un harpon, la rândul său acoperit de țepi ascuțiți și deschiși — țepi radiculari — prin care poate curge veninul. Acest venin, foarte special, conține substanțe active capabile să ucidă un om în numai două ore.

Terifiant… și totuși: potrivit unor studii realizate de cercetători de la Universitatea din Queensland prezentate duminică în SUA, o mică proteină extrasă din veninul melcilor cu corn marini ar permite producerea de analgezice potențial mai puternice decât morfina, cu efecte secundare mai puține și cu un risc mai mic de a da dependență.

Chiar dacă este redutabil, acest venin conține sute de peptide, care sunt mici proteine numite conotoxine. La oameni, unele dintre aceste conotoxine par să aibă efecte analgezice. Ele acționează la nivelul canalelor ionice și al receptorilor prezenți în sistemul neuromuscular și în sistemul nervos central.

Astfel, cercetătorii au creat cel puțin cinci noi substanțe experimentale plecând de la această proteină, care ar putea conduce într-o zi la dezvoltarea de analgezice sigure și eficace, administrate pe cale orală, pentru tratarea anumitor dureri cronice.

”Acesta este un pas important, care ar putea sta la baza dezvoltării unei noi clase de medicamente capabile să calmeze cele mai severe forme de durere cronică, în prezent foarte greu de tratat”, explică David Craik, principalul autor al acestui studiu, prezentat în cadrul conferinței anuale a American Chemical Society (ACS), reunite în acest sfârșit de săptămână la Dallas (Texas).

Durerile vizate de aceste medicamente sunt provocate adesea de diabet, scleroza în plăci și alte boli ce afectează terminațiile nervoase, care pot dura luni sau chiar ani de zile. Actualele tratamente pentru aceste dureri cronice neuropate pot avea efecte secundare importante și nu sunt eficiente decât în cazul unui bolnav din trei.

Până în prezent, un singur analgezic derivat din aceste conotoxine a fost aprobat pentru tratament uman, ziconotida. Însă acest analgezic trebuie să fie perfuzat direct în măduva spinării, o procedură invazivă, a precizat Craik. El a explicat că lucrează, împreună cu echipa sa, la dezvoltarea unui analgezic bazat pe conotoxină care să poată fi administrat oral. O singură doză din acest analgezic experimental, administrat pe cale orală unor șobolani de laborator, a redus substanțial senzația de durere, conform unor măsurători standard.

Plecând de la aceste studii, oamenii de știință au conchis că acest analgezic este de circa o sută de ori mai puternic decât morfina sau gabapentina, cele două analgezice considerate până acum cele mai bune tratamente în cazul unor dureri neuropate cronice.

De asemenea, obișnuința a devenit o problemă mai mică, pentru că aceste conotoxine acționează asupra receptorilor creierului, care sunt diferiți de cei ai mofinei și altor opiacee.

‘Nu știm dacă aceste derivate de conotoxină vor avea efecte secundare, pentru că ele nu au fost încă testate pe oameni. Însă noi credem că ele sunt sigure, pentru că acționează pe receptori cerebrali total diferiți de cei ai morfinei’, a precizat David Craik.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.