Cine ştie rãspunde! Care sunt animalele cele mai periculoase?

0
567
veninul de scorpionCele mai de temut animale sunt cele veninoase.

Unele dintre ele sunt capabile să producă o otravă atât de puternică încât pot ucide un om, cum este micuţa caracatiţă cu inele albastre, carer aparent, este inofensivă dar care, după ce şi-a muşcat victima, îşi împrăştie veninul pe rană, provocând blocarea sistemului nervos şi, în consecinţă, moartea.

Veninul letal

Scorpionul are în vârful cozii o ţeapă pe care o foloseşte pentru imobilizarea prăzii şi uciderea acesteia. Atacă omul numai pentru a se apăra, iar înţepătura unor exemplare de dimensiuni mai mari poate ucide o persoană în câteva ore. Dureri teribile, dificultate în respiraţie şi, uneori, chiar moartea sunt efectele muşcăturii femelei de văduva neagră. Cel mai de temut dintre păianjeni, care poate fi recunoscut  după pântecul negru cu pete roşii. Cel mai periculos şarpe terestru este cobra indiană, a cărei muşcătură omoară în 20 de minute.

Cine, cum, când • Ce culori are şarpele coral?

Deosebit de temut pentru veninul său este şi şarpele coral, tot de mici dimensiuni. Coloritul lui viu avertizează duşmanii că este periculos. Multe dintre victimele sale sunt copiii, atraşi de culorile sale ţipătoare şi de dimensiunile mici. De aceea, în America, micuţii învaţă o poezioară cu ajutorul căreia să poată deosebi şarpele coral de alţi şerpi, asemănători lui dar nepericuloşi: „între roşu şi negru mai e o culoare, sigur nu avem scăpare; roşu cu negru sunt împreună, putem să dăm ziua-bună”.

Să facem

Pe un cartonaş pătrat, desenează un şarpe coral încolăcit în spirală şi colorează-l aşa cum se arată în desen. Decupează-l, urmărind spirala, apoi fă-i o gaură mică în mijlocul capului, introdu acolo un fir de aţă şi fixează-l cu un nod. Agaţă firul de o baghetă şi ţine-l suspendat deasupra unei surse de căldură (o plită electrică sau un calorifer): vei vedea cum şarpele se mişcă rotindu-se în jurul său.

Unde trăiesc?

Caracatiţa cu inele albastre trăieşte în preajma barierei de corali australiană. Scorpionul este răspândit în regiunile calde şi uscate; văduva neagră îşi are habitatul în zonele calde din America şi din sudul Europei.

Care sunt animalele marine cele mai periculoase pentru om?

Rechinul alb este un prădător foarte agresiv care atacă, în anumite cazuri, chiar şi omul. Dotat cu maxilare de o forţă surprinzătoare şi cu dinţi zimţaţi dispuşi în formă triunghiulară, în şir dublu, el îşi devorează prada din câteva îmbucături, înghiţind-o aproape întreagă.

Peştele piatră, care trăieşte în ape puţin adânci. Işi datorează numele capacităţii sale mimetice de a se confunda cu adâncurile pietroase ale mărilor tropicale. Dacă omul îl calcă, fără să-şi dea seama, peştele îşi ridică spinii de pe spate şi din aceştia secretă o otravă mortală.

”Marea carte: Întrebări şi răspunsuri”, Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.