Levănțica, desemnată planta aromatică în 2016

0
308
Translate in

levantica-cules-sliderOriginea cuvântului “lavandula” vine de la latinescul “lavare” care înseamnă “a spăla”. De altfel, în Roma antică levănțica era folosită pentru pentru a parfuma băile. 

Levănţica sau lavanda este planta aromatică a anului 2016, fiind punctul central al competiţiei „Planta aromatică a anului”, ajunsă la a patra ediţie. Prin această competiție se intenționează să se atragă idei interesante pentru a întrebuinţa levănţica în diverse domenii precum horticultură, artă, cultură, ştiinţă sau cosmetică, informează Rador.

“Planta aromatică a anului”, aleasă de Asociaţia Grupurilor Profesionale Aroma Therapy din Austria (VAGA), este o iniţitivă menită să sensibilizeze opinia publică asupra efectelor ierburilor şi plantelor aromatice pentru sănătătate şi să le sublinieze importanţa socio-culturală. În 2015, “planta aromatică a anului” a fost salvia.

Lavanda cultivată în scopuri medicinale, culinare, ornamentale şi este des utilizată în industria parfumurilor şi a produselor cosmetice. Are un puternic efect calmant şi în medicină se recomandă pentru tratarea afecţiunilor nervoase, bolilor de inimă (de origine neuro-vegetativă), stărilor de slăbiciune, migrenelor şi ameţelilor.

Totodată, prin uleiurile pe care le conţine are efecte benefice în tratarea afecţiunilor hepatice şi biliare. De asemenea, are efecte antibacteriene, antispastice şi antiinflamatorii.

Florile şi uleiul de levănţică sunt folosite pentru a atenua tensiunea musculară, anxietatea, pentru a stimula circulaţia şi pentru a alunga insomnia. În scop culinar, mugurii şi frunzele de lavandă se folosesc la prepararea diverselor mâncăruri cu legume, cu fructe de mare, deserturilor, siropurilor, sosurilor şi conferă o aromă fină brânzeturilor din lapte de capră.

Este unul din ingredientele ierburilor de Provence, un amestec de plante medicinale inventat la începutul anilor 1970.

Levănţica se cultivă în România şi în multe regiuni din întreaga lume, precum Franţa, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania, Rusia, Norvegia, India, Japonia, Africa, Statele Unite ale Americii, Canada şi Australia.

Ana Grama 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here