Vasili Kandinski: „Artistul trebuie să-și antreneze nu doar ochiul, ci și sufletul. „

0
1222

Pictor și artist grafic, Vasili Kandinsky a fost unul din marii maeștri ai artei  moderne și un reprezentat de seamă al picturii abstacte, care a dominat prima jumătate a secolului al XX-lea. Ca artist el a inventat un limbaj de forme abstracte  și culori cu care a înlocuit peisajele naturii, reflectând viziunea proprie asupra lumii.

KandinskyArtistul s-a născut pe 4 decembrie  1866  în Moscova, într-o familie cunoscută de negustori. Acest fapt i-a permis dezvoltarea într-un mediu cultural propice. Când avea cinci ani, familia s-a mutat în Odessa, Rusia, unde tatăl său avea o fabrică de ceai. Aici băiatul a urmat o școală de gramatică și a învățat să cânte la  pian și violoncel și a urmat cursuri de desen, sub îndrumarea unui profesor, conform wassilykandinsky.net/.

În lucrările lui Kandinsky din perioada copilariei sale putem găsi combinatii de culori destul de specifice, pe care el le explică  „fiecare culoare își trăiește viața ei misterioasă”. Cu toate că tânărul avea înclinații deosebite către artă, părinții l-au văzut în viitor, avocat. Astfel între 1886 și 1892 Kandinsky a studiat dreptul și economia la Universitatea din Moscova, absolvind cu onoruri. În 1889, este ales membru al unei echipe care studia viața locuitorilor din Vologda, important centru cultural și istoric din nord-vestul Rusiei și rămâne profund impresionat de arta populară și decorațiunile interioare ale caselor din sat.

În 1893, Kandinsky acceptă postul de profesor asociat în cadrul Facultății de Drept. Planurile sale se schimbă, și trei ani mai târziu călătorește spre München. Acolo se înscrie la o școală privată de artă condusă de Anton Ažbe, unde studiază doi ani. Apoi urmează cursuri de artă la Academia din München, sub îndrumarea  lui Franz Ritter von Stuck.

Timpul petrecut în Munchen marchează începutul unei perioade foarte productive pentru Kandinsky.

Lucrările acestor ani au fost, practic, peisaje, bazat pe dezacorduri de culoare. Treptat opere caracterizate de pete de culoare și a linii au fost a înlocuite de  imagini ale realității. Amintim: Ecluza -1901, Orașul vechi -1902, Călărețul Albastru – 1903, Coasta Golfului din Olanda, 1904.

În 1901 Vasili Kandinski înființează asociația artiștilor „Phalanx”. El începe să predea la o școală de artă. Acolo o întâlnește pe Gabriela Munter, care îi va deveni mai târziu soție. Din 1904 cei doi plecă într-o călătorie prin Europa și Tunisia și rămân la Paris între 1906-1907.

Anul 1910 a fost crucial pentru Kandinsky și lumea picturii abstacte. Artistul a realizat prima sa acuarelă abstractă în care toate formele reprezentate păreau că au dispărut. Este considerată de critici prima pictură non-figurativă din istoria artei moderne.

În timpul Primului Război Mondial când Germania, Austro-Ungaria, și Japonia luptau împotriva Rusiei, Marii Britanii, Franței și Statelor Unite, Kandinsky s-a întors în Rusia. Acolo a fost numit profesor de artă. În toamna anului 1916 Kandinsky făcut cunoștință cu Nina Andreevskaya, fiica generalului rus, cu care se va căsători în luna februarie, 1917. În timpul șederii sale aici artistul a alternat lucrări abstracte cu peisaje impresioniste și fantezii romantice.

În Rusia, Kandinsky a organizat douăzeci și două de muzee și a devenit director al Muzeului de Cultură şi Artă.

În 1920 a fost numit profesor la Universitatea din Moscova; un an mai târziu a fondat Academia de Arte și Știinte. La sfârșitul aceluiași an, atitudinea sa față de artă s-a schimbat, și Kandinsky a părăsit Rusia, potrivit notablebiographies.com/.

În 1922,  a devenit profesor la Bauhaus, o școală de artă, arhitectură, și design, în Weimar, Germania. Pictura „Compoziție VIII” realizată în 1923 este opera principală a perioadei Weimar, alături de lucrări precum „Pe alb II” și „Mici vise în roșu”.

„Galben-Roșu-Albastru” din 1925, este una dintre cele importante lucrări care descriu o etapă de romantism rece în opera artistului.

În 1926 Wassily Kandinsky, împreună cu Paul Klee, Feininger Lyonel și Alexej von Jawlensky  înființează grupul Blaue Vier.Trei ani mai târziu, la Paris, are loc primul vernisaj cu o reprezentaţie one-man a artistului.

Între 1926 și 1933 Kandinsky pictat 159 de uleiuri și 300 de culori de apă, multe dintre ele însă au fost distruse, după ce naziștii au declarat opere lui Kandinsky și a altor pictori ai vremii, „degenerate”.

La sfârșitul anului 1933 Kandinsky emigrează la Neuilly-sur-Seine, aproape de Paris. Acolo o nouă perioadă de creație începe, însă, el rămâne în mare parte izolat de pe scena artistică internațională. A murit pe 13 decembrie 1944, în Neuilly-sur-Seine, în urma unei hemoragii cerebrale. Printre picturile din perioada șederii sale în Paris,  se numără și Composition X (1939), Blue Sky (1940) și Reciprocal Accord (1942).

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.