Vâscul luptă împotriva bolilor şi aduce bucurie în casă

0
344

Vâscul – Cine nu cunoaşte acea plantă care trăieşte ca semiparazit pe foioase şi conifere, fixată cu ajutorul rădăcinilor sale sugătoare şi împrăştiate şi pe care n-o mai putem îndepărta din viaţa noastră graţie puterii sale tămăduitoare?vâscul

Vâscul – Proprietățile curative 

Vâscul întăreşte sistemul imunitar, scade tensiunea arterială, reglează tulburările cardiace. Este eficient în dereglările hormonale. Vâscul mai are proprietatea de a inhiba creşterea tumorilor canceroase, spune medicul Sabina Ivan, în cartea „Medicina Naturistă pentru toti’. Potrivit acesteia, la ora actuală, vâscul este folosit în multe ţări, printre care Germania şi Elevetia, în terapia tumorilor maligne.

Vâscul creşte sferic pe ramurile plantei-gazdă. Frunzele veşnic verzi sunt pieloase. Fructele, în forma unor bobiţe, sunt albicioase, puţin sticloase, iar în interior vâscoase şi lipicioase.  Vâscul a fost o plantă de leac încă de pe vremea strămoşilor noştri. Este învăluită de mister, druizii  o considerau o plantă sfântă, un leac universal ce putea să înlăture orice rău.

Preoţii o tăiau cu cuţite şi seceri de aur în cadrul unor ceremonii festive. Vechii medici naturişti foloseau vâscul ca un mijloc excelent şi cu acţiune sigură în combaterea epilepsiei.

Frunzele şi tulpinile micuţe, care se taie mărunt pentru a fi uscate, se culeg numai de la începutul lunii octombrie până la mijlocul lunii decembrie şi în lunile martie şi aprilie. În celelalte luni vâscul n-are putere de leac.

Compuşi cu proprietăţi medicinale

Există câţiva compuşi activi care îi conferă vâscului proprietăţi medicinale: viscotoxinele; beta amirina şi derivaţi ai acidului oleanolic; evercetina; acidul viscic (cu puternică acţiune antitumorală); derivaţii de colină şi alcaloizii. Primele cercetări asupra vâscului au scos la iveală că această plantă poate diminua simptomele hipertensiunii arteriale: senzaţia de ameţeală, vâjâitul în urechi, tulburările de vedere, tahicardiile. Ulterior, s-a constatat că vâscul poate scădea şi nivelul tensiunii arteriale.

În ce afecțiuni este eficient?

Alte cercetări au arătat că extractul de vâsc stimulează secreţia de insulină şi reglează valorile glicemiei la pacienţii cu diabet. O serie de studii efectuate în Germania au demonstrate că injecţiile subcutanate cu extract de vâsc stimulează sistemul imunitar şi îi ajută pe bolnavii de cancer.

Vâscul influenţează pozitiv funcţionarea întregului sistem glandular şi realizează performanţe excelente în stimularea metabolismului. În acelaşi timp, acţiunea sa asupra pancreasului este atât de bună, încât la o cură continuă de ceai de vâsc diabetul îşi pierde cauza apariţiei. Oamenii care suferă de tulburări cronice de metabolism ar trebui să facă o dată încercarea de a bea în mod regulat timp de cel puţin o jumătate de an ceai de vâsc. Dacă aveţi tulburări hormonale, recurgeţi la vâsc. Veţi obţine un rezultat extraordinar. În acest caz se prescriu minimum 2 ceşti pe zi, una băută dimineaţa şi una seara.

O cură cu ceai de vâsc

Vâscul este un leac excepţional contra arteriosclerozei, este foarte apreciat şi recomandat în apoplexie, la care rareori s-ar mai fi ajuns dacă s-ar fi băut înainte în mod regulat ceai de vise. Dacă s-a ajuns totuşi la un atac de apoplexie, se beau timp de 6 săptămâni zilnic câte 3 ceşti, timp de 3 săptămâni; apoi, zilnic câte 2 ceşti şi timp de 2 săptămâni; în final, zilnic câte 1 ceaşca și anume prima ceaşcă înainte şi după micul dejun, a doua ceaşcă înainte şi după masa de prânz, iar a treia ceaşcă înainte şi după cină, de fiecare dată numai câte o jumătate.

Vâscul este leacul cel mai stimulant al funcţiunii cardiace şi circulatorii. În grave tulburări circulatorii vâscul este planta potrivită. Întrucât vâscul are substanţe active care normalizează funcţionarea întregului organism, el produce inimaginabilul – adică scade tensiunea arterială la hipertensivi şi o creşte la hipotensivi.

Te invit să parcurgi alte articole pe tema „Stil de viață” aici.

Editat: Brîndușa Dediu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.