Vas unic din Epoca Bronzului la muzeul din Deva

0
138
vas
Vas unic din Epoca Bronzului la muzeul din Deva

Începând cu  data de 2 martie 2015,  Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva va găzdui un vas unic și vechi de peste 4.000 de ani.

Provenit din Epoca Bronzului, acest obiect a fost identificat în situl de la Șoimuș cu ocazia săpăturilor la autostrada Deva-Orăștie.

Conform http://www.agerpres.ro/, acest obiect din ceramică este un un vas-cuptor denumit de specialiști “pyraunos”. El poate fi descris mai simplu ca o “instalație”; ea este compusă dintr-o oală de mari dimensiuni căreia îi este atașată la partea inferioară o cameră de ardere. Aceasta face corp comun cu vasul.

Datorită rarității sale, specialiștii muzeului sunt de părere că vasul-cuptor descoperit are o importanță majoră în cultura și istoria noastră. El este și singurul obiect de acest fel descoperit pe teritoriul României; acesta ar putea fi reîntregit într-un laborator de restaurare.

“Denumit în literatura de specialitate și vatră portabilă sau vas pentru gătit portabil, acest tip de instalație este o categorie specifică epocii bronzului. Piesa în discuție a fost descoperită în timpul cercetărilor arheologice preventive de pe segmentul de autostradă Deva — Orăștie, în situl de la Șoimuș — ‘Teleghi’. Se pare însă că a fost folosită în alte scopuri decât cele casnice. În susținerea unei asemenea ipoteze vin și reprezentările plastice ce decorează pereții vasului. Sunt reprezentări care luate în ansamblu ilustrează un personaj grotesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al MCDR Deva, Daniel Iancu.

Menționăm că acest obiect arheologic poate fi vizitat de către publicul larg pe tot parcursul lunii martie. El va putea fi admirat într-un loc special amenajat din cadrul muzeului de la Deva.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here