Varza Kale – necunoscuta bogată în vitamine

0
1066

În unele cercuri, varza kale, Brassica oleracea, a devenit foarte, foarte populară. Puțini știu că această legumă se înrudește cu guliile și varza, cu broccoli, varza de Bruxelles, conopida, și o serie de alte legume din familia crucifere.

Puțin cunoscută la noi în țară, varza kale, este o legumă apreciată pe alte continente, precum Asia, America şi Europa.

Kale este cunoscut punct de vedere botanic,  sub denumirea Brassica oleracea-soi acephala care înseamnă „varza fără căpățână”.

Varza, așa cum o știm noi, este o altă poveste.

Pe cap de locuitor consumul de varză  a atins punctul culminant  în 1920; americanii  au consumat zece kilograme pe cap de locuitor. În zilele noastre, consumul de varză a ajuns la aproximativ trei kilograme, în cea mai mare parte, ca salată sau sub formă murată.

În urmă cu aproximativ 2500 ani , B. olearacea era o plantă salbatică care creștea în regiunea mediteraneană a Europei. Această formă sălbatică – care încă există,  este cunoscut sub numele de muștar sălbatic.

varza kaleÎn Grecia antică și Roma, oamenii au început să cultive planta în grădinile lor. Pentru a maximiza cantitatea de alimente pe care o puteau primi de la ea, au plantat semințe preferențiale ale plantelor, care au dezvoltat tot mai multe frunze, și după multe generații, acest tip de selecție artificială a produs o versiune cu frunze de muștar sălbatic care semăna mai mult cu varză. Mai târziu, undeva în jurul anului 1600,  agricultorii au selectat variante ale plantei mai bogate cu frunze mari și mai grase în jurul mugurelui. După mai multe generații, acest lucru a dus la plante cu frunze mari, verde-închis, cu aspect ferm și tulpini crocante, fără cotor.

Conform specialiștilor, varza kale este cu siguranță una dintre cele mai sănătoase și mai nutritive alimente vegetale existente. Conform authoritynutrition.com, o singură ceașcă de varză kale în stare brută, aproximativ 67 grame, conține doar 33 de calorii, 2,6 grame de fibre și o serie variată de minerale și vitamine.

Varza Kale contine:
Vitamina A: 206% din necesarul zilnic

Vitamina K:684% din DZR.

Vitamina C:134% din DZR.

Vitamina B6:9% din necesarul zilnic.

Mangan:26% din necesarul zilnic.

Calciu:9% din necesarul zilnic.

Cupru:10% din necesarul zilnic.

Potasiu:9% din necesarul zilnic.

Magneziu:6% din DZR.

Kale, este, de asemenea, bogată în beta-caroten, vitamina C, flavonoide și polifenoli.  Acestea protejează împotriva diferitelor tipuri de cancer; scad colesterolul; previn afecțiunile cardiovasculare, datorită kaempferol și quercetină – doi flavonoizi nou descoperiți cu beneficii multiple asupra sănătății.

Kale este o sursa excelentă de acid folic, cu u 69μg în fiecare 80 grame. Acidul folic, sau vitamina B, susține creșterea țesuturilor mamei în timpul sarcinii; joacă un rol în formarea normală a sângelui, și sprijină sistemul imunitar să functioneze normal.

varza kaleSpecialiștii în gastronomie ne sfătuiesc să spălăm frunzele sub un jet de apă rece, iar pentru a obține mai multe beneficii, să le putem stropim cu suc de lămâie și să le lăsam la scurs cinci minute, înainte de preparare. Acest lucru, sporește concentrația de fitonutrienți benefici pentru sănătate.

Legumele precum varza, broccoli, conopida sau guliile, deși sunt pline de vitamine, sunt, pentru unii dintre noi, greu de digerat. Gătiul la abur și adăugarea unor condimente precum piper negru, chimen, fenicul sau rădăcină de ghimbir, pot preveni senzația de disconfort digestiv.

Emanuela Popa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.