Vârsta a treia – ținta capacităților cerebrale ce stimulează procesul de cumpărare

0
109

carne-pui-octav-ganeaEste un fapt deja arhicunoscut că mersul la cumpărături a căpătat în ultimii ani numeroase valențe, pozitive sau negative. Departajările în ceea ce privește procesul de vânzare-cumpărare sunt segmentate și în funcție de sex, gen ori vârstă. De pildă, femeile regăsesc o terapie prin a face cumpărături, pe când pentru bărbați este un adevărat chin să-și petreacă mai mult de jumătate de oră într-un centru comercial.

În aceelași timp, un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea Duke din Statele Unite asociază cumpărăturile cu existența anumitor capacități cerebrale ale persoanelor de vârsta a treia.

Cercetătorii americani au descoperit că persoanele de vârsta a treia par să aibă nevoie de capacităţi cerebrale suplimentare pentru a lua anumite decizii atunci când se află la cumpărături, în special acele hotărâri care se bazează pe memorie, informează http://dailymail.co.uk.

Cei mai în vârstă utilizează o regiune cerebral adițională pentru a-și aminti acele produse concurențiale, iar pentru a face alegerea cea mai bună ei apelează la anumite funcții ale creierului, care accentuează goana după chilipiruri şi reduceri de preţ.

Studiul ne oferă o imagine foarte clară”, opinează Nichole Lighthall, coordonatoarea cercetării, publicată recent în Journal of Neuroscience.

“Persoanele de vârsta a treia sănătoase, chiar dacă memoria lor nu mai este la fel de bună în trecut, «recrutează» pe cale naturală alte regiuni ale creierului care nu sunt asociate în mod tradiţional cu aceste sarcini. Se pare că acest fapt le permite să performeze la un nivel înalt”, a adăugat aceeaşi sursă.

Cercetătorii americani au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională (fMRI) – o tehnică noninvazivă care măsoară indirect schimbările din activitatea cerebrală – şi au scanat creierele unui număr de 25 de adulţi tineri (cu vârsta medie de 25 de ani) şi cele ale unui număr de 22 de persoane de vârsta a treia (cu vârsta medie de 70 de ani), în timp ce participanţii la experiment priveau fotografii ale unor produse de consum, notate cu ajutorul unui sistem de apreciere care indica valoarea acestora, similar celor de pe site-urile de comerţ online precum Amazon.com, subliniază Mediafax.

Așadar, participanții au fost rugaţi să “continue să cumpere”, navigând de la un ecran la altul, în timp ce încercau să îşi amintească valoarea fiecărui produs pe care îl analizau.

Câteva minute mai târziu, aceștia au fost puși să aleagă cel mai bun dintre două produse concurente, precum două pulovere diferite, pe baza valorii mai ridicate a unuia dintre ele.

În ceea ce privește o parte a experimentului, putem spune că unele versiuni ale sale au fost foarte uşoare, cum ar fi momentul în care participanţii au văzut primul produs, apoi l-au văzut pe al doilea şi apoi au fost rugaţi să îl selecteze pe cel mai bun.

Au existat însă și testele mai dificile, în care participanţii au văzut primul produs, apoi au fost nevoiţi să afle anumite lucruri despre acesta sau să “cumpere” alte obiecte care nu aveau o legătură cu produsul, înainte de a vedea al doilea produs concurent şi să ia o decizie.

De menționat este și următorul aspect: voluntarii tineri și cei de vârsta a treia au luat decizii cu aceeaşi viteză şi acurateţe: ‘pe lângă tiparele obişnuite ale activităţii cerebrale, voluntarii de vârsta a treia şi-au folosit o anumită regiune a creierului, denumită cortex prefrontal ventromedial (vmPFC), în momentul în care nevoia de memorare a crescut în intensitate’, se arată pe site-ul http://www.mediafax.ro.

Deja cunoscută pentru pentru implicarea ei în calcularea riscurilor, regiunea vmPFC tinde să-I ajute pe oameni să atribuie valoare unor recompense și emoții.

Potrivit autorilor studiului, cu cât activitatea era mai mare în vmPFC, cu atât participanţii s-au descurcat mai bine în sarcinile trasate.

Luând în considerare toate aspectele reliefate mai sus, putem concluziona că pe viitor s-ar putea dezvolta în vânzări anumite  strategii de ameliorare a deficitului decizional în rândul persoanelor de vârsta a treia.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here