Van Gogh 2015, 125 de ani de inspirație

0
250

Van GoghOlanda a lansat, începând de miercuri, un ciclu de manifestări consacrate maestrului Vincent Van Gogh, de la a cărui moarte se vor împlini 125 de ani în 2015.

Potrivit Agerpres, care citează agenția EFE, sub genericul „Van Gogh 2015, 125 de ani de inspirație”, se vor desfășura mai multe evenimente culturale atât în Olanda, locul de origine a artistului, cât și în Franța și Belgia, țări în care s-a desfășurat o bună parte a activității marelui pictor, născut în 1853.

Prezentarea oficială a programului evenimentelor a fost făcută miercuri la Eindhoven. Aici, cu această ocazie, a fost inaugurată o pistă de biciclete cu totul specială, concepută de tânărul artist olandez Daan Roosegaarde. Realizată din elemente care se încarcă cu energie ziua și luminează noaptea, construcția este o interpretare personală a capodoperei „Noapte înstelată” a lui Van Gogh, din 1889.

Pe lângă numeroasele expoziții de artă gândite special pentru acest eveniment în mai multe orașe din Olanda, parcul din Keukenhof, cunoscut și sub numele de „Grădina Europei”, va oferi vizitatorilor aranjamente florale, mai ales cu lalele, inspirate din tablourile lui Van Gogh. În pădurea Veluwe, din regiunea Ede, se va organiza un program consacrat artistului, care să îmbine natură, cultură și gastronomie. Iar mai multe festivaluri ca de exemplu cel de arhitectură, GLOW, din Eindhoven, sau Parada de Flori din Zundert se vor număra printre acțiunile ce îl vor avea în centrul lor pe ilustrul pictor.

De asemenea, orașul Mons din Belgia, care va fi Capitală culturală europeană în 2015, va găzdui, din ianuarie până în mai, expoziția „Van Gogh în Borinage, nașterea unui artist”.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.