Valentine’s Day s-a “născut” în Roma Antică

0
277
Valentine's DayTradiția sărbătoririi Sfântului Valentin își are originile în Antichitatea romană, evoluând apoi în Evul Mediu. A devenit ulterior o adevărată Zi a Îndrăgostiților. În Roma antică, cel puțin trei martiri cu numele de Valentin au marcat începutul creștinismului. Toți trei au fost recunoscuți ca sfinți. În prezent sărbătoarea este mai degrabă comercială, însă acest lucru nu a pus capăt unor tradiții regionale.

Potrivit unui sondaj realizat de compania britanică de cercetare a pieței YouGov, numai 9% dintre francezi o percep înainte de toate ca pe o sărbătoare romantică, în timp de 47% o văd mai ales sub aspectul ei comercial, relatează MetroNews, citat de Agerpres.

Cupidon, zeul dragostei

Lupercalia, sărbătoare celebrată în Roma antică între 13 şi 15 februarie, reprezintă “strămoşul” Zilei Îndrăgostiţilor de astăzi. Această sărbătoare ajuta la purificare şi fertilitate. Ea implica ritualuri păgâne, inclusiv sacrificarea unei capre şi biciuirea femeilor care îşi doreau să aibă un copil. Interzisă de papa Gelasius I în 494, această sărbătoare a fost înlocuită de Valentine’s Day, scrie Mediafax.

În mitologia romană, Cupidon, fiul lui Venus, este zeul dragostei, iar imaginea sa este asociată cu Ziua Îndrăgostiţilor. La naştere, Jupiter a vrut să scape de Cupidon, dar mama sa, Venus, l-a ascuns în pădure. Acesta a învăţat să folosească arcul pe animale, înainte de a-l folosi pentru a lega destinul oamenilor.  La origine, sărbătoarea care celebrează iubirea cuplurilor a fost de fapt cea a celibatarilor. Această zi reprezenta o ocazie pentru fetele tinere de a se ascunde pe aleile întunecate ale satului lor, în speranţa de a fi găsite de bărbaţii singuri. Pasul următor era să se căsătorească.

Ziua Îndrăgostiților – Valentine’s Day

Prima atestare a zilei de 14 februarie a fost în anul 498. Atunci, trei sfinţi au fost numiţi de papa Gelasius I, data celebrării acestora fiind această zi. La sfârșitul secolului al V-lea, papa Gelasius I a fixat data sărbătoririi lor pe 14 februarie, însă a trecut multă vreme înainte ca această zi să devină Ziua Îndrăgostiților. În Evul Mediu timpuriu, Sfântul Valentin era mai degrabă sărbătoarea burlacilor decât cea a perechilor.

Era însă prezentă în societate noțiunea de fecunditate, moștenire a Antichității. Tinerele de măritat se ascundeau în apropierea satelor în care locuiau, așteptând să fie găsite de tineri, iar perechile formate astfel urmau să se căsătorească în cursul anului.  În Evul Mediu, de Ziua Îndrăgostiţilor, atât băieţii, cât şi fetele trăgeau la sorţi un nume dintr-un bol pe care trebuia să îl poarte pe mânecă toată săptămâna următoare.

Poeme dedicate Sfântului Valentin
Sfântul Valentin a fost menționat clar ca sărbătoare a îndrăgostiților în secolul al XIV-lea, iar poetul englez Geoffrey Chaucer spune în scrierile sale că îndrăgostiții își trimiteau cu această ocazie bilețele de dragoste, numindu-și persoana iubită “Valentin”. Multe legende au apărut în acea epocă. Una dintre ele relatează că preotul Valentin (viitorul sfânt) organiza căsătorii secrete într-o perioadă (secolul al III-lea) când împăratul roman Claudius al II-lea interzisese ca tinerii de vârsta recrutării în armată să se căsătorească.

Obiceiul s-a răspândit repede la curtea regelui Franței, astfel încât Carol de Orleans a scris în secolul al XV-lea poeme dedicate Sfântului Valentin. Apoi, după o lungă perioadă de uitare, sărbătoarea a revenit în prim-plan în secolul al XIX-lea. Obiceiul era trimiterea de bilețele pe care erau desenate inimioare sau un Cupidon — zeul roman al dragostei.

Valentine’s Day, în lume

În Austria, perechile defilează pe străzi de Valentine’s Day.

În Italia se oferă bomboane de ciocolată învelite în bilețele cu câteva cuvinte de iubire (Baci Perugini).

În Franța, în satul Saint-Valentin, se organizează anual manifestări dedicate îndrăgostiților, care pot dura câteva zile.

În Statele Unite ziua de 14 februarie este o ocazie de a aminti prietenilor, printr-o felicitare sau un mic cadou, că sunt iubiți.

În Japonia sărbătoarea a fost dezvoltată de producătorii de ciocolată în anii 1950. Femeile oferă bomboane sau batoane de ciocolată atât iubiților, cât și colegilor de sex masculin de la serviciu. Nu și invers!

În China, ce din anii 1980 a fost cucerită de aspectul comercial al Zilei Îndrăgostiților, la 14 februarie, restaurantele sunt pline cu perechi, iar florăriile și magazinele cu ciocolată sunt luate cu asalt.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here