Usturoiul – Un aliat al inimii

0
625

usturoiulUsturoiul și proprietățile sale benefice. Avantajele și dezavantajele consumului de usturoi.

Proprietățile vindecătoare ale usturoiului au fost atât de mult exagerate, încât nu se mai poate şti ce este adevărat şi ce este poveste. Istoria acestei plante aromatice cu gust înţepător arată, fără nicio îndoială, multiplele ei utilizări. Medicii au identificat, încă din vechime, mai mult de 100 de utilizări ale lui în domeniul medicinei.

Usturoiul de-a lungul istoriei

Egiptenii, de exemplu, îl foloseau în alimentaţia celor care construiau piramide pentru mărirea forţei lor fizice şi pentru prevenirea dizenteriei. Europenii l-au consumat în timpul epidemiilor de ciumă pentru a se feri de această boală. Pe câmpurile de luptă, în timpul celor două războaie mondiale, medicii foloseau usturoiul pentru a dezinfecta rănile. Usturoiul a fost folosit pentru tratarea piciorului atletului, tuberculozei şi a hipertensiunii arteriale. Nu mai pomenim de răceli şi gripe. Se spune că ar avea şi efecte afrodiziace.

În ultimii zeci de ani, pornind de la credinţa populară, au fost efectuate peste 1 000 de studii farmacologice. Majoritatea acestora s-au concentrat, pe lângă proprietățile sale antibacteriene şi antioxidante, asupra rolului jucat de usturoi în vindecarea bolilor cardiovasculare şi a cancerului. Se pare că usturoiul este o plantă medicinală demnă de luat în seamă. În unele cazuri, el are efecte chiar mai mari decât cele ale medicamentelor.

La ce folosește?
 • diaree
 • dureri în gât
 • gripă și răceală
 • hipercolesterolemie
 • hipertensiune arterială
 • infecții ale căilor urinare
 • infecții fungice
 • mușcături și înțepături de insecte
 • orjelet
 • probleme ale urechii
 • sinuzite
 • tăieturi și escoriații
Un aliat al inimii

Usturoiul conţine mai mult de 100 de compuși chimici activi. Unul dintre cei mai importanţi este aliina, un compus sulfuric care se transformă în alicină atunci când cățeii de usturoi sunt zdrobiţi sau mestecaţi. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că alicina este responsabilă atât de proprietățile antibiotice ale usturoiului, cât şi de beneficiile pentru funcţionarea adecvată a inimii. Se ştie că în zonele în care populaţia consumă mult usturoi, se înregistrează rate extrem de scăzute ale bolilor cardiovasculare.

Aveţi în vedere efectele usturoiului asupra trombocitelor (sau plachetele sanguine), structuri din sânge asemănătoare celulelor, care au tendinţa de a se uni şi forma cheaguri în arterele coronare. În cadrul unui studiu s-a observat că ritmul agregării plachetare în cazul bărbaţilor care au consumat zilnic echivalentul a şase căței de usturoi proaspăt a scăzut de la 58 până la 10%. Se pare că anumite substanțe chimice din usturoi sunt tot atât de eficiente ca şi aspirina în împiedicarea formării cheagurilor de sânge.

Citiți și Un nou beneficiu al usturoiului.

S-ar putea ca usturoiul să acţioneze întocmai ca medicamentele prescrise pentru inhibarea producerii de colesterol la nivelul ficatului, substanța lipidică vinovată de producerea plăcii de aterom şi de creşterea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare. O privire de ansamblu asupra zecilor de studii privind efectele usturoiului arată că un consum zilnic de usturoi poate reduce cu 9 până la 12% nivelurile de colesterol.

Usturoiul îmbunătăţeşte circulaţia sanguină în tot organismul, nu numai în arterele coronare. Este vasodilatator, adică determină mărirea vaselor de sânge. În felul acesta duce la scăderea tensiunii arteriale. Se pare, de asemenea, că îmbunătăţeşte elasticitatea arterelor.

Un luptător împotriva cancerului

Zeci de studii sugerează că usturoiul împiedică transformările la nivel celular în urma cărora poate apărea cancerul – precum şi că acesta distruge celulele canceroase care s-au format deja. Într-unul dintre studii s-a dovedit că un cățel de usturoi consumat zilnic reduce cu 50% riscul apariţiei cancerului de prostată. Un alt studiu, efectuat asupra unor femei din Iowa, SUA, a arătat că cele care consumau usturoi în fiecare săptămână au prezentat un risc de trei ori mai mic de a face cancer de colon.

Un studiu făcut în China a demonstrat că consumul de usturoi este strâns legat de reducerea semnificativă a riscului apariţiei cancerului de stomac. Frecvenţa apariţiei bolii în cazul persoanelor care au consumat mult usturoi s-a redus cu 8% în comparaţie cu cei care au consumat mai puţin usturoi. Dar, consumul de usturoi trebuie să fie foarte ridicat, aproximativ 20 g (cel puţin o căpăţână) zilnic.

Citiți și Rețetă: Broccoli cu lămâie și usturoi.

Nu se ştie cu exactitate în ce fel acţionează usturoiul împotriva apariţiei cancerului. Se pare că alicina şi ceilalţi compuși din usturoi acţionează direct asupra tumorii. De asemenea, s-ar putea ca usturoiul să împiedice formarea compușilor care duc la apariţia cancerului. Usturoiul neutralizează moleculele periculoase numite radicali liberi, reziduuri ale proceselor de oxidare care determină îmbătrânirea celulelor şi deteriorarea ADN-ului, iniţiind modificările celulelor carcinogene. Usturoiul inhibă formarea nitriţilor, substanțe chimice răspunzătoare de declanşarea cancerului de stomac. De asemenea, usturoiul determină întărirea sistemul imunitar.

Un antibiotic natural

Usturoiul proaspăt, zdrobit şi aplicat pe răni, distruge microorganismele care declanşează infecţii, inclusiv fungii care provoacă piciorul atletului, micozebioticele obişnuite. Usturoiul acţionează asupra germenilor prezenţi atât în interiorul, cât şi în exteriorul organismului. Consumul de usturoi vă poate ajuta să protejaţi stomacul de H. pylori, bacteria vinovată de producerea ulcerului peptic. Şi datorită faptului că uleiul esenţial din usturoi este excretat prin plămâni, acesta poate fi folosit în cazul în care aveţi probleme respiratorii.

Cât de mult să luăm

Consumul zilnic al unui cățel de usturoi sau doi, crud sau puţin preparat, este suficient pentru a obţine majoritatea dintre efectele sale de vindecare sau profilactice. Usturoiul crud este mai bun în comparaţie cu cel preparat; are mai multă putere de vindecare deoarece prin gătit se împiedică formarea alicinei şi se elimină unele dintre substanțele chimice valoroase.

Trebuie să zdrobiţi sau să mestecaţi cățelul de usturoi pentru a vă asigura că aliina din usturoiul proaspăt este transformată în alicină. Interesant este faptul că, în conformitate cu National Cancer Institute din SUA, un interval de 15 minute între cojire şi preparare permite enzimelor să acţioneze. Acest fapt ar putea ajuta la conservarea unora dintre proprietățile tămăduitoare pierdute în mod normal în urma gătitului.

Pătrunjelul te scapă de mirosul de usturoi

Pentru unele persoane, problema este că usturoiul proaspăt are un miros şi o aromă prea puternice. Dacă doriţi să scăpaţi de mirosul de usturoi din gură, mestecaţi câteva frunze de pătrunjel după ce l-aţi consumat.

Citiți și Ce trebuie să știi despre usturoi.

Medicii sunt de acord că usturoiul proaspăt are importante proprietăți de prevenire şi vindecare. Dar, dacă într-adevăr nu îi puteţi suporta mirosul, puteţi lua suplimente alimentare cu usturoi sub formă de capsule. Acestea nu vă „parfumează” respiraţia deoarece trec prin stomac iară a fi digerate. Doza recomandată de medici este de 400-600 mg de suplimente cu usturoi zilnic – dar le puteţi lua de patru ori pe zi dacă suferiţi de gripă sau răceală. Cumpăraţi suplimentele care conţin 4 000 mcg de alicină pe tabletă.

Atenție! Nu faceţi tratament cu usturoi dacă sunteţi sub tratament cu medicamente anticoagulante.

Sursă consultată: 1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.